Afaceri romanesti de succes
Afaceri romanesti de succes se regasesc in toate zonele tarii si in toate domeniile de activitate, de la exploatarea resurselor naturale pana la panificatie, software si servicii.
Unele sunt de stat, altele sunt private, cu toate insa invart zeci de milioane de euro si chiar daca unele dintre ele au trecut prin perioade grele (inclusiv insolventa), au reusit in final sa revina in top.
Iata deci cateva dintre afacerile romanesti de succes:
Hidroelectrica – are ca obiect de activitate producerea de energie electrica prin intermediu hidrocentralelor pe care le detine.
Este o companie de stat care isi are originea in perioada comunista insa istoria ei moderna incepe in anul 2000 odata cu transformarea vechiului CONEL („spart” in Termoelectrica, Hidroelectrica, Electrica, Nuclearelectrica si Transelectrica).
Hidroelectrica este in prezent o afacere de succes, cu un profit de aprox. 280 milioane de euro anual .
Recent Hidroelectrica intrase in insolventa din cauza neplatii datoriilor catre creditori insa dupa restructurari importante a reusit sa iasa din acesta situatie si sa revina pe profit.
Romgaz – este cel mai mare producator de gaz natural de pe piata romaneasca, avand un capital majoritar de stat dar si diversi actionari medii si mici.
Profitul anual al companiei sare de obicei de 250 milioane de euro.
CNADNR – este compania de stat care se ocupa de administrarea, construirea si intretinerea drumurilor.
Profitul anual al companiei poate ajunge si la cateva zeci de milioane de euro in fiecare an. Banii vin in special din roviniete dar si din amenzi si se duc pe lucrari de reabilitare sau constructii de autostrazi (in anii in care se executa lucrari putine profitul CNADNR este, in mod logic, mai mare).
Compania beneficiaza din plin de pozitia de monopol si de legislatia speciala care ii permite sa perceapa amenzi.
Banca Transilvania – este o banca privata cu actionariat majoritar romanesc, infiintata la Cluj-Napoca in 1993 de omul de afaceri Horia Ciorcila.
Profitul anual al bancii Transilvania este de ordinul zecilor de milioane de euro.
Bitdefender – este producator de softuri, cel mai cunoscut produs al acestuia fiind antivirusul omonim, vandut in toate colturile lumii.
Istoria companiei incepe in anii `90 cand informaticianul Florin Talpes a decis sa intre in lumea afacerilor insa recunoasterea internationala incepe din 2001, odata cu vanzarea a milioane de softuri antivirus la nivel mondial.
Profitul anul al Bitdefender se situeaza in jurul catorva zeci de milioane de euro.
Raureni – probabil cel mai important producator de dulceturi din Romania. Este povestea de succes a unei afaceri de familie (Dorina si Dan Mutu) care a crescut de la un an la altul ajungand la un profit de 1-2 milioane de euro pe an.
Totul a inceput in 2008 cand cei doi au participat la privatizarea fabricii Raureni reusid sa salveze cu succes acest brand.
Softpedia – este un website romanesc care a devenit rapid o autoritate internationala printre pasionatii de soft din toata lumea.
Site-ul a fost creat in 2001 de Catalin Garmacea si Bogdan Gheorghe si a crescut treptat (mai ales dupa dezvoltarea sectiunii de forum) ajungand la un trafic de milioane de vizitatori pe zi, ceea ce a dus la incasari anuale de aprox. 2 milioane de dolari.
Bineinteles ca lista afacerilor profitabile din Romania este mult mai lunga, m-am limtat insa la companiile cu cele mai mari profituri anuale si care au actionariat majoritar romanesc (de aceea nu gasiti in lista de mai sus companii ca Dacia, OMV, Azomures sau majoritatea marilor banci).
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.