Economia subterana a Romaniei, locul doi in Europa
Munca la negru, subevaluarea tranzactiilor, nedeclararea profiturilor, contrabanda si prostituatia, sunt principalele „motoare” ale economiei subterane.
Ele functioneaza atat de bine in Romania incat o plaseaza a doua in Europa in topul economiilor subterane.
Pentru anul in curs, 2013, economia subterana a Romaniei se estimeaza la aproape 40 de miliarde de euro, adica 28% din PIB, cu aprox. 15% mai mica decat acum 10 ani.
In topul european doar bulgarii ne depasesc procentual la ponderea economiei subterane, vizavi de PIB, cu 31%, urmam noi, apoi la egalitate Croatia, Lituania si Estonia.
In rest evolutia ilegalitatilor financiare autohtone tine pasul cu tendintele generale europene, acelea de scadere.
In cazul Romaniei, economia subterana a scazut constant de la inceputul integrarii in UE si si-a accelerat scaderea odata cu declansarea crizei economice.
Explicatia e simpla: o mai mare presiune a autoritatilor in vederea combaterii coruptiei si a evaziunii fiscale.
Masurile de acest gen s-au generalizat pe masura ce gurvernele europene au incercat sa gaseasca solutii pentru a aduna mai multi bani la buget.
O alta cauza a scaderii economiei subterane este cresterea gradului de utilizare a platilor electronice.
Totusi, exista sectoare unde piata neagra s-a dezvoltat simtitor in ultimii 10 ani. De exemplu tigarile de contrabanda.
Accizele foarte mari din industria tutunului au favorizat dezvoltarea comertului ilicit.
In conditiile in care accizele si TVA-ul reprezinta impreuna 80% din pretul unui pachet de tigari, s-au creat conditiile perfecte pentru dezvoltarea unor profitabile afaceri ilegale cu tigari de contrabanda.
Fenomenul este unul la scara europeana, cresterea accizelor la alcool si tutun fiind o politica a Uniunii Europene, de exemplu in Franta un pachet de tigari poate ajunge si la 6 euro, iar in Marea Britanie si la 8 euro, dar cel mai scump e in Norvegia unde sare de 11 euro. Nu intamplator tot in aceste tari este si cea mai mare piata a tigarilor de contrabanda.
Sursa acestor tigari sunt tarile din afara UE (Republica Moldova este una din principalele surse), precum si fabricile clandestine.
Economia subterana este la fel de veche ca statul insusi.
Desi practicata la scara larga inca dinainte de 1989, ea a cunoscut conditii mult mai propice in perioada de tranzitie de la economia planificata la economia de piata.
Incertitudinile legislative, descentralizarea si divizarea centrelor de putere, cresterea gradului de toleranta atat din partea autoritatilor cat si a cetatenilor, au facut ca economia subterana a Romaniei sa explodeze in perioada 1990 – 2003.
Desi e putin probabil ca acest fenomen sa fie starpit vreodata, tendinta este aceea de limitare, pe masura ce legislatia europeana se inaspreste si se armonizeaza in fiecare dintre statele uniunii, ducand la un efort concertat impotriva criminalitatii si a evaziunii fiscale, la nivel european.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.