Banii si emotile

Cand vine vorba de bani, afaceri si de probleme financiare, majoritatea ne gandim la bani lichizi, carduri, conturi bancare sau credite. In realitate adevaratele probleme financiare sunt mult mai complexe si tin de constructia noastra interioara. Adevaratul obstacol financiar care ne face viata un chin, suntem noi insine!

Intr-adevar, cand vine vorba de bani, majoritatea dintre noi se lasa cuprinsi de latura noastra emotionala si mai putin de cea rationala.

DALBAR, un institut de cercetare sociologica din Boston, SUA, au studiat intre 1984 si 2004 comportamentul investitorilor de pe piata bursiera americana.

Desi in acest interval de timp bursa a crescut in medie cu 16% pe an, castigul mediu al investitorului de rand, al investitorului statistic, a fost de numai 5%. Diferenta a fost cauzata de comportamentul de turma al investitorilor de rand.

Daca marii investitori s-au lasat condusi in deciziile lor de ratiune, de calcule practice si de principii economice, investitorii de rand au reactionat pur emotional retragandu-si banii si reinvestindu-i dupa cum se misca „turma”.

De exemplu in anii `90 a fost o adevarata isterie in SUA privind investitiile in asa numitele dot.com-uri (companii banii si emotiileonline) care in final a devenit un balon de sapun tocmai datorita unor asteptari nerealiste din partea investitorilor.

Mai tarziu in anii 2000, locul dot.comurilor a fost luat de imobiliare, lacomia si spiritul de turma au dus in final la actuala criza economica, asteptarile depasind cu mult realitatile financiare din teren.

Adesea cei care se lasa dusi de val nici macar nu vor sa-si admita gresala, nu vor sa recunoasca faptul ca s-au lasat trasi pe sfoara (mai tineti minte Caritasul)?

Imi aduc aminte ca dupa arestarea lui Stoica multi „investitori” erau convinsi ca statul a comis un abuz, ca daca il lasau liber, sistemul lui functiona si ei isi recuperau banii), chiar persevereaza in vechile greseli doar pentru a demonstra ca au dreptate.

O parere prea buna despre propria persoana este adesea cauza unui astfel de comportament aberant. Este stiut faptul ca 90% dintre conducatorii auto cred ca sunt mai buni decat nivelul mediu al conducatorului auto tipic.

Radacina acestui sentiment de autosuficienta sau chiar de superioritate, este orgoliul si mandria care ne orbesc adesea si ne impiedica sa invatam din propriile greseli dar si din cele ale altora.

Datorita lor ne comportam pur emotional, „la plezneala” cum se zice, iar evolutia noastra financiara seamana, in cel mai bun caz, cu o barca leganata de valuri, cand pe val, cand pe fundul apei, fara nicio directie si finalitate.

Concluzia care se desprinde din acest studiu este ca in materie de bani, emotiile si spiritul de turma ne duc adeseori in eroare, in loc sa gandim realist, rational, ne lasam cuprinsi de latura emotiva.

Asta se intampla cu majoritatea oamenilor simpli dar nu si cu cei bogati sau cu marii investitori care fac totul mecanic, aproape matematic.

Majoritatea au impresia ca investitiile la bursa si afacerile in general, trebuie sa fie palpitante, pline de adrenalina si sa te duca de la agonie la extaz. In realitate astea sunt descrierile unor jocuri de noroc.

Afacerile adevarate sunt plictisitoare, se bazeaza pe niste studii clare, sunt aproape ca niste formule matematice. Robert Kyosaki spunea ca procesul de imbogatire este unul extrem de plictisitor.

Morala? Fii umil, mai bine sa te crezi mai prost decat esti in realitate decat sa te trezesti sub dusul rece al prostiei care se plateste. Nu iti baza actiunile doar pe spiritul de turma, ci observa, intelege si abia apoi actioneaza.

De asemeni analizeaza-ti greselile si transforma-le in experiente pozitive prin invatarea din ele, considera-le niste lectii utile pentru viitor.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.