Biogazul ne poate scapa de facturile la gaz, incalzire si electricitate

Cum ar fi nu mai dai niciun leu pentru gaz sau butelie? Cum ar fi sa nu mai platesti un ban pentru energia electrica si incalzire?

Daca locuiesti in mediul rural, langa o ferma, ai sanse realiste ca aceste deziderate sa devina realitate.

Raspunsul la intrebarile de mai sus este : biogazul.

Iata mai jos cum se poate construi in propria gospodarie un sistem pe baza de biogaz.

Ce este biogazul?

Biogazul este rezultatul procesului de descompunere organica a biomasei. Biomasa la randul ei este orice tesut organic, din plante sau animale.

Pentru a stoca si capta gazul rezultat din procesul de descompunere organica, este necesar ca acesta sa fie un proces anaerob, adica sa nu se petreaca in prezenta oxigenului.

Procesul de descompunere poate dura o luna de zile pentru ca bacteriile anaerobe sa genereze suficient metan.

De aceea, statiile de captare a biogazului constau in niste rezervoare (tancuri) inchise, in care sunt acumulate deseurile organice.

In imaginea alaturata puteti vedea constructia unui rezervor de deseuri organice in Vietnam. Printr-o conducta este alimentat cu „materie prima”, iar prin alta este recoltat metanul obtinut din „fermentare”. Deasupra va avea un capac prin care se va goli si curata periodic rezervorul.

Deseurile organice pot fi aproape orice, de la paie si coceni, pana la materii fecale umane si animale.

Pentru a ajuta procesul de descompunere, deseurile sunt amestecate cu apa.

Dupa ce s-a obtinut biogazul, deseurile organice pot fi folosite ca ingrasamant natural pe ogoare.

Tocmai de aceea aceste statii de captare a biogazului sunt mai practice in mediul rural, in apropierea unor ferme, unde se gasesc suficiente materii fecale animale.

Insa municipalitatile unor marii orase americane si europene au amenajat centrale de biogaz deviind conductele de canalizare direct in tancurile de colectare ale acestor centrale.

Biogazul nu este nici pe departe o noutate, prima folosire la scara mare a biogazului a fost in Londra, acum 200 de ani, cand, municipalitatea recolta continutul conductelor de canalizare ale orasului in vedere obtinerii de metan cu care apoi lumina felinarele Londrei. Intre timp, iluminatul public a trecut pe electricitate si procesul transformarii deseurilor in metan a fost abandonat pentru o vreme.

Revenind la descompunerea biomasei, gazul astfel obtinut este metan pur. Metan care poate fi folosit pentru aragaze, la gatit, dar si penru incalzirea locuintelor si chiar pentru generarea de electricitate.

Iata mai jos schema simplista a unei centrale de biogaz care poate fi folosita intr-o gospodarie:

Chiar daca nu aveti materie prima indeajuns pentru a genera suficient metan incat sa va incalziti intreaga locuinta, tot este ceva daca reusiti sa renuntati la traditionala butelie de aragaz, in schimbul metanului – productie proprie.

Daca insa aveti suficiente deseuri organice, un tanc de colectare pe masura si ceva bani de investit, puteti folosi biogazul pentru obtinerea de energie electrica cu ajutorul unui generator, pe acelasi principiu pe care functioneaza si termocentralele cu carbuni. Mai precis, energia calorica e transformata cu ajutorul aburului in energie cinetica, aceasta din urma fiind transformata la randul ei in energie electrica cu un generator.

Iata mai jos schema unei astfel de instalatii:

O astfel de instalatie nu este tocmai ieftina dar cu ajutorul fondurilor europene poate deveni un proiect realizabil.

Insa pentru a genera energie electrica gratuita, in propria gospodarie, nu ai nevoie de mari sume de bani, doar de ceva cunostinte elementare de fizica.

In materialul „Magia Stiintei” puteti descoperi cateva dispozitive artizanale, deloc scumpe, pe care le puteti realiza singuri in gospodarie, si care pot genera curent electric.

Singura problema este ca pe masura ce creste numarul de kilowati obtinuti, cresc si costurile de realizare si intretinere a acestor generatoare pe baza de energie regenerabila, insa daca pui in balanta avantajele pe termen lung, mai precis eliminarea costurilor facturilor de incalzire si energie electrica, biogazul, energia eoliana si cea solara, sunt cu siguranta investitii profitabile care merita toata atentia oricarui gospodar.

Salvează

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.