Cele mai bune produse romanesti

Care sunt cele mai bune produse „made in Romania”? Un raspuns corect ar fi ca depinde de gusturile consumatorilor insa un etalon al calitatii poate fi dat si de statistica celor mai vandute produse romanesti.

In ciuda unor pareri defetiste, in Romania se produc si lucruri de calitate, de fapt Romania a devenit de multa vreme o tara care exporta in principal produse finite si nu materie prima.

Iata mai jos care sunt cele mai vandute produse romanesti:

Fata de anii precedenti, 2012 a inregistrat o crestere a produselor de tehnica fina in detrimentul exporturilor din domeniul auto, chiar daca automobilele si componentele auto continua sa fie pe primul loc (si aici vorbim in special de Dacia).

De fapt exporturile sunt mai mari in 2012 decat in anii precedenti dar mai mici decat estimarea initiala de 50 miliarde de euro (acum estimarea este mai mica, de doar 44 miliarde).

Calculatoarele si produsele electronice au ajuns la un procent de aproape 9% din totalul exporturilor romanesti, dupa exporturile auto care detin un procent de 14%.

Scaderea exporturilor fata de valoarea estimata anterior se datoreaza in primul rand plecarii unor producatori precum Nokia si scaderii cererii in pietele de desfacere din Occident (cererea europeana de automobile Dacia a scazut simtitor in primul trimestru al lui 2012).

In afara de Dacii si electronice, alte produse care detin o pondere importanta din exporturile romanesti sunt : produsele metalurgige, textilele (si in special liniile de textile de lux), produse din cauciuc si mase plastice, produse agricole (grau, porumb, tutun), lemn etc.

Ca destinatie predilecta, produsele romanesti se indreapta spre tarile din Uniunea Europeana, fapt ce le face foarte vulnerabile si dependente de evolutia economica de pe batranul continent, ceea ce s-a si vazut cu prisosinta in ultimii 3 ani.

Acest fapt a fost subliniat si de presedintele Traian Basescu cand a afirmat ca ar trebui sa ne reorientam pe pietele din Turcia si China (tari aflate in ascensiune economica, spre deosebire de cele din zona UE).

Exporturile Romaniei in mainile strainilor

Desi Romania este o tara destul de bogata in regiune, in care se invart foarte multi bani (de exemplu exportam aproape dublu fata de Bulgaria, in valoare de peste 30-40 miliarde de euro anual fata de 15-20 miliarde ale lor), exporturile romanesti sunt de fapt in mainile unor companii straine, cei mai mari exportatori fiind: Renault, ArcelorMital Galati, Philip Moris – industria de tutun, OMV Petrom (capital austriac), Michelain Romania, Samsung, etc.

Astfel doar o mica parte din aceasta cifra de afaceri ajunge efectiv la bugetul de stat si asta si datorita faptului ca in Romania se impoziteaza profitul si nu cifra de afaceri. Acest sistem permite declararea unui profit mic din partea marilor companii, dar nu intru acum in astfel de detalii…

Nu trebuie uitat nici faptul ca Romania are o populatie si un teritoriu dublu fata de tari vecine ca Bulgaria si Ungaria si raportat la valoarea exporturilor pe cap de locuitor nu stam chiar atat de bine (de exemplu valoarea exporturilor pe cap de locuitor in Ungaria este de 3 ori mai mare decat in Romania).

Pe de alta parte o serie de producatori au inceput sa se retraga din Romania spre zone cu mana de lucru mai ieftina si cu o legislatie fiscala mai prietenoasa.

Nu trebuie uitat nici faptul ca Romania are un deficit comercial considerabil, adica importam mai mult decat exportam, deficit care a crescut in primul trimestru al lui 2012 fata de aceeasi perioada a anului trecut. Adica au crescut exporturile dar au crescut si importurile sau altfel spus, din tara ies mai multi bani decat intra.

In concluzie, cele mai apreciate produse romanesti sunt: automobilele Dacia, produsele alimentare (asta in special pe piata interna unde avem de la paine pana la mezeluri o multime de produse Made in Romania), carburantii (atat pe piata interna cat si externa), electronicele si electrocasnice (Arctic), componente de calculator, produse metalurgice (Arcelor Mital Galatic, Alro Slatina), tutunul (producator principal Philip Moris).

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. Diana Bajenaru Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.