Exporturile si importurile Romaniei

Exporturile si importurile Romaniei reprezinta o radiografie obiectiva a situatiei economiei nationale si ne ajuta sa intelegem de unde ne vin banii, pe ce se duc si cum a evoluat comertul nostru exterior din 1989 pana astazi.

Contrar miturilor urbane, Romania exporta azi mult mai mult decat exporta pe vremea lui Ceausescu. Problema este ca si importa mult mai mult.

Asta per ansamblu, pentru ca daca ne uitam la fiecare judet in parte, lucrurile stau sensibil diferit, in sensul ca avem judete cu surplus comercial, si judete cu deficit comercial.

Iata mai jos ce si cui vindem, ce si de la cine cumparam.

Romania exporta in primul rand masini si echipamente de transport, aproape 40% din exporturi e detinut de aceste produse. De exemplu Dacia este unul dintre exportatorii nostri importanti.

Pe locul 2 vin produsele agro-alimentare: carne (ne neaparat de cal 🙂 ), bauturi, tutun, ele detin impreuna 7-8% din valoarea exporturilor romanesti.

De asemeni exportam produse chimice, materiale de constructii, electrocasnice, materie prima, combustibili minerali, etc.

De importat, cel mai mult importam masini si echipamente de transport, echipamente IT, produse agro-alimentare (in principal din Bulgaria, Grecia sau Turcia dar si din Republica Moldova si America Latina), gaze (Rusia), petrol, bunuri de larg consum (din China, Turcia, UE) etc.

70% din comertul nostru exterior il desfasuram cu tari din UE, restul il reprezinta China, Turcia, tari din America Latina etc.

De-a lungul vremii

In 1989, importam de 8 miliarde si ceva si exportam de 10 miliarde si ceva. Cei care am trait in acele vremuri, stim bine cu ce pret tineam sus balanta economica in comertul exterior, cu pretul foametei si al austeritatii interne.

Anul 2008 a fost un varf al comertului exterior al Romaniei post-decembriste, atingand o cifra de aproape 90 de miliarde de euro, din care 56 de miliarde s-au dus pe importuri si 34 de miliarde le-am incasat din exporturi.

Intre 2000 si 2002 comertul exterior al Romaniei incepe sa se dezvolte incet incet, se inregistreaza cresteri timide atat ale exporturilor cat si ale importurilor.

Comertul extern se dezvolta treptat pana ce in 2005 si 2008 culmineaza cu un maxim, economia incepe sa „duduie”, dupa cum se exprima la aceva vreme Tariceanu. Problema era ca mai tare „duduiau” importurile decat exporturile, cu mult mai tare, deficitul crestea galopant.

Intre 2007 si 2008 au explodat creditele de consum.

Romanii cumparau in nestire produse de import, de la masini straine pana la ventilatoare, plasme, etc. Tot omul vroia sa aiba in casa un aparat de aer conditionat, un purificator aer, un computer de ultima generatie, un frigider modern, un sistem de boxe si tot ce mai gasesti in ziua de azi intr-o casa de oameni din clasa de mijloc.

Totul era pregatit pentru dezastrul ce avea sa vina. Totul, mai putin publicul larg care dadea navala la credite „doar cu buletinul”.

In 2009 vine socul: dintr-o data economia nu mai vrea sa duduie. Exporturile scad cu 25% iar importurile cu 40%. Venise criza…

In fine, in 2010, comertul experior, importurile si exporturile Romaniei, incep sa creasca usor, si se mentin cam la acelasi nivel si in 2011 si 2012, cu un deficit de miliarde de euro pentru fiecare an. Ca fapt divers, in 2012 am exportat de 42 de miliarde de euro si am importat de 52 de miliarde de euro.

Cifrele arata ca din `89 pana acum economia si consumul au cresut foarte mult. Insa asa cum arata cifrele, consumam mai mult decat producem, deci importam mai mult decat exportam.

Astfel ne alegem cu un deficit comercial „frumusel” de cateva miliarde de dolari, de la an la an.

Si cum nu poti sa tii prea mult o afacere care merge in pierdere cu bani din buzunarul propriu (pentru ca pana la urma banii aia se termina), incepi sa te imprumuti. Ceea ce am si facut, ca tara, din 1990 incoace.

Importuri si exporturi pe judete

Luata pe judete, situatia e astfel: 30 de judete exporta mai mult decat importa iar 11 importa mai mult decat exporta.

Dintre judetele cu deficit enumeram: Tulcea, Giurgiu, Iasi, Harghita, Mures, Dolj, Bucuresti-Ilfov.

Pe lista judetelor cu excedent comercial, avem: Cluj, Constanta, Calaras, Mehedinti, Timis, Botosani, Vaslui etc.

Cel mai mult importa Bucurestiul si judetul Ilfov. Insa aceste date pot fi inselatoare, mai ales ca judetele cu excedent nu sunt neaparat si judetele cele mai bogate ale tarii si viceversa.

Ba chiar e exact pe dos daca ne gadim ca cel mai ridicat nivel de trai e tocmai in Bucuresti-Ilfov unde avem deficit comercial, pe cand judetele sarace ca Botosani, Teleorman sau Mehedinti, sunt pe lista celor care exporta mai mult decat importa.

Principalul motiv pentru care Bucurestiul se afla in capul listei regiunilor cu deficit comercial, se datoreaza faptului ca aici se afla sediile celor mai multe firme care desfasoara comert exterior.

Daca o firma din Bucuresti importa laptop-uri sau geci din China si le distribuie apoi in Mehedinti sau Brasov, pe lista importatorilor cu deficit va fi Bucurestiul iar Mehedintiul si Brasovul vor fi pe lista judetelor care mai mult exporta decat importa.

De asemeni e vorba de diferenta de cifre de afaceri in comert, uriase intre Bucuresti si provincie.

Per total, balanta deficitara dintre exporturi si importuri, ne arata o situatie economica nesustenabila, in care exportam ieftin si importam scump.

Este o situatie similara cu cea a unei firme care de aproape 20 de ani incoace are cheltuieli mai mari decat incasari si se mentine pe piata doar din imprumuturi si amanetari iar administratorii firmei se rotesc intre ei la fiecare 4 ani, acuzandu-se reciproc de incompetenta, in timp ce majoritatea salariatilor nu inteleg nimic din ceea ce se intampla in firma lor.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. Alina A. Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.