Tranzistorul – componenta electronica ce leaga lumea reala analogica de lumea digitala

tranzistoriStii ca creierul uman contine 100 de bilioane de celule neuronale? Acestea sunt mici „intrerupatoare” care ne ajuta sa gandim si sa retinem lucruri si evenimente. In analogie cu acest calculator uman suprem, computerele si dispozitivele electronice create de om contin si ele miliarde de „celule cerebrale”, desigur unele de foarte mici dimensiuni. Acestia sunt tranzistorii fabricati din siliciu, un element chimic care poate fi gasit de obicei in nisip. Dar, tranzistorii se preteaza azi pentru o multime de aplicatii fiind componentele care leaga realitatea noastra de realitatea digitala.

Tranzistorii au revolutionat pur si simplu domeniul electronicii din momentul in care au fost inventate, acum mai bine de jumatate de secol. Ei fac conexiunea dintre lumea reala in care traim (care este de fapt una analogica) de lumea digitala.

Totusi, care sunt aplicatiile pentru care se folosesc tranzistorii unipolari si cei de alte tipuri?

Conform tme.eu: „In primul rand trebuie sa spunem ca un tranzistor este un semiconductor miniatural ce regleaza sau controleaza fluxul de curent sau tensiune, amplificand si generand semnale electrice.” Actioneaza ca si comutator intre aceste semnale electrice. In general, tranzistoarele au 2 straturi sau terminale, dintr-un material semiconductor, fiecare dintre acestea putand transmite curent. Sunt de mai multe tipuri, iar tranzistorii unipolari care functioneaza fie pe electroni, fie pe goluri, sunt foarte des intrebuintati de catre electronisti.

Exista si tranzistori bipolari si IGBT

Tranzistorii bipolari au doua jonctiuni in succesiune, creaza trei zone si au conductie realizata de electroni si goluri. Cand se foloseste pe post de amplificator, un tranzistor poate transforma un curent de intrare mic intr-unul mai mare la iesire. Ca si comutator, poate fi pornit sau oprit pentru a controla fluxul de semnale electronice printr-un circuit electric sau dispozitiv electronic.

Cand e folosit in mod singular, un tranzistor are un singur element de circuit, insa in cantitati mici, mai multi tranzistori pot fi folositi pentru a crea intrerupatoare electronice simple. Sunt elemente de baza in circuitele integrate care au un numar mare de tranzistoare interconectate.

Cand sunt folositi in numar mai mare, tranzistorii sunt utili pentru crearea microprocesoarelor (acestea pot avea milioane de tranzistori incorporati intr-un singur circuit integrat). In plus, tranzistorii sunt folositi pentru cipuri de memorie pentru computere si dispozitive de stocare a memoriei pentru telefoane smart, camere foto, jocuri electronice sau MP3 playere. De fapt, cam toate circuitele integrate care sunt parte dintr-un dispozitiv electronic au tranzistori incorporati.

In plus, tranzistorii se mai pot folosi pentru aplicatii de joasa frecventa, de mare putere, cum ar fi invertoarele de alimentare care convertesc curentul alternativ in curent continuu. Se pot gasi si in aplicatii de inalta frecventa, cum ar fi circuitele oscilatoare pentru generarea semnalelor radio.

Tranzistorii IGBT – 3 terminale si 4 straturi alternative

Desi am zis ca in general tranzistorii au doua terminale, exista si tranzistori cu trei terminale, cum sunt tranzistorii IGBT, care au si 4 straturi alternative.

Orice electronist are pe masa sa de lucru la un moment dat tranzistori bipolari si alte tipuri, pentru diverse aplicatii, cum ar fi actionarea unui motor. De aceea, tranzistorii sunt unele din cele mai cumparate componente electronice in prezent. Pentru o oferta completa de tranzistori se poate consulta acest link: https://www.tme.eu/ro/katalog/tranzistori_112825/.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.