Cele mai sanatoase orase de pe Glob

Nu vorbim aici de cine stie ce catune uitate de lume din creierii muntilor sau de vreo localitate exotica din Polinezia ci de orase mari, capitale si metropole care ofera locuitorilor lor un mediu curat si sanatos, la care locuitorii Bucurestiului (si nu numai) pot doar sa vizeze.

Aer curat, poluare scazuta, parcuri largi, stil de viata sanatos al locuitorilor, mancare  si un trafic aerisit, credeti ca sunt incompatibile cu civilizatia moderna?

Lista de orase de mai jos s-ar putea sa va schimbe perceptia despre urbanism, ecologie si civilizatie.

Daca vreti sa emigrati, sa va luati o casa de vacanta sau doar sa petreceti un sejur in aceste locatii, atunci cititi acest articol pana la capat.

Cea mai sanatoasa capitala europeana, apropiata de hotarele Romaniei, este Viena.

Aerul tare de munte si curatenia sunt principalele atuuri ale capitalei austriece.

De asemeni standardul de viata ridicat al locuitorilor, calmul si discretia tipic germanice, infractionalitatea scazuta, clima usor racoroasa, precum si facilitatile pentru sporturile de iarna, sunt doar cateva dintre elementele care contribuie la mentinerea unui grad ridicat de confort fizic si psihic pentru locuitorii Vienei.

Pentru cei care aleg sa devina cetateni austrieci, statul ofera pentru angajati si studenti un sistem foarte performant de sanatate publica. Clinicile vieneze (in special AKH Wien) fiind deja cunoscute si apreciate de pacientii români.

Reykjavik, Islanda

Micuta capitala a Islandei, este unul dintre cele mai sanatoase orase, nu doar din Europa ci si din lume.

Aerul arctic, hrana bogata in peste si fructe de mare, incalzirea locuintelor cu ape geotermale (una din bogatiile naturale ale Islandei), ceea ce determina un grad scazut de poluare, precum si cultura islandezilor pentru sporturile in aer liber, sunt secretele din spatele celei mai curate si sanatoase capitale din lume.

Sydney, Australia

Cu cele 5 parcuri naturale in apropiere, aerul din Sydney este neobisnuit de curat pentru o metropola moderna. Insa principalul responsabil pentru speranta de viata de 82 de ani (printre cele mai mari din lume) din orasul simbol al Australiei, este sistemul asigurarilor medicale australiene, care acopera o paleta larga de tratamente de calitate.

De asemeni jogingul pe plaja, foarte popular aici, precum si sporturile nautice, contribuie si ele la mentinerea unei statistici de invidiat in ceea ce priveste sanatatea si speranta de viata a locuitorilor.

Zurich, Elvetia

Clima alpina, aerul rece si curat, curatenia orasului si pasiunea elvetienilor pentru sport, sunt principalii factori care fac din Zurich o alta locatie ideala pentru europenii bogati care vor sa se retraga la pensie intr-un loc civilizat si sanatos deopotriva.

Nu trebuie neglijat nici factorul economic, economia Elvetiei fiind una dintre cele mai performante, si nici cele 11 procente din PIB pe care aceasta tara le aloca pentru sistemul de sanatate.

Amsterdam, Olanda

Desigur, poti alege multe moduri in care sa-ti ruinezi sanatatea in Amsterdam, dar daca optezi pentru un stil de viata sanatos, capitala Olandei iti ofera toate atuurile de care ai nevoie.

Un trafic auto redus, posibilitatea de a calatori foarte mult (si ieftin) cu bicicleta (olandezii sunt mari amatori ai mersului pe bicicleta), o dieta bogata in peste, curatenia urbanistica si sistemul de sanatate performant, sunt, principalele elemente care plaseaza Amsterdamul in topul celor mai sanatoase metropole europene.

Calgary, Canada

Cu aproape 6 ani in urma, revista Forbes, declara orasul canadian Calgary drept cel mai curat oras din lume.

Inconjurat de uriasa padure canadiana, cu partiile de ski numai bune pentru sport si miscare si cu un sistem al asigurarilor de sanatate foarte cuprinzator, Calgary este destinatia de vacanta preferata a multor americani, si nu putini sunt cei care decid sa ramana acolo definitiv.

Bineinteles ca lista poate continua, in general localitatile din tarile scandinave, din Elvetia dar si din Noua Zeelanda, Austria sau riviera Franceza si in general acele tari care imbina un cadru natural bine conservat, bogat in paduri, cu un nivel de trai ridicat, sunt si in topul celor mai sanatoase destinatii turistice (sau definitive).

La polul opus, cele mai poluate, stresante, violente, aglomerate si nesanatoase locatii, sunt cele din tarile lumii a treia (cam toate localitatile din Africa, la sud de Magreb, mai putin cele din Republica Sud-Africana), Haiti, India, China (de exemplu Beijing si Shanghai, sunt unele dintre cele mai poluate orase din lume), Brazilia (criminalitatea foarte ridicata in special in zonele de periferie, asa-numitele „favele”).

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.