Sfaturile financiare ale lui Warren Buffett

Cand vine vorba de bani si sfaturi financiare, putini oameni merita ascultati cu atata atentie ca Warren Buffett.

Numele lui este pentru multi sinonim cu geniul financiar, nu degeaba este supranumit „Inteleptul lui Obama”, fiind considerat de multi eminenta cenusie din spatele campaniei presedintelui american in exercitiu.

Cu un imperiu financiar estimat la peste 45 de miliarde de dolari, Warren Buffett, la cei 82 de ani ai sai, este una dintre cele mai avizate voci atunci cand vine vorba de finante si economie.

Sa vedem asadar care sunt sfaturile lui pentru investitorii de rand si pentru oricine doreste sa invete sa-si cheltuiasca banii cat mai eficient.

Cand vrei sa cumperi un stoc de actiuni, NICIODATA sa nu platesti mai mult decat face, indiferent cat de mult ti-l doresti!

Pentru a afla cat face, compara pretul cu veniturile companiei respective, vezi daca are un management solid si daca nu cumva pretul cerut este nejustificat de mare.

Pentru toate astea ai nevoie de foarte multa disciplina insa cine il cunoaste pe Warren Buffett, stie ca este un tip consecvent si extrem de disciplinat, chiar si atunci cand vine vorba de cheltuielile personale, nu doar de strategiile de investitii.

Aceasta regula de a nu plati niciodata mai mult decat se merita, este o fateta a unui alt principiu al magnatului american: Cumpara chestii bune la preturi ieftine.

Extrapoland, putem aplica aceste principii si in cheltuielile de zi cu zi sau in alte tipuri de investitii decat cele bursiere.

Uita-te dupa broastele care in viitor vor deveni printi

Metafora este luata din povestile in care printul este transformat intr-un broscoi urat pentru ca la finalul aventurii sa redevina un print stralucitor.

La fel se intampla uneori cu marile investitii.

Uneori aurul este ascuns in noroi dar acolo unde majoritatea nu vad altceva decat mormane de fier vechi si maldare de moloz, un investitor poate vedea cu ochii mintii oportunitatile viitoare aduse de dezvoltarea urbanistica a zonei sau de dezvoltarea unui proiect imobiliar.

Am dat doar un exemplu despre cum trebuie inteleasa aceasta metafora a broastelor raiose care sunt pe cale sa devina printi.

Cand au devenit „printi”, aceste afaceri sunt deja prea scumpe si risca sa urmeze o cale descendenta in viitor.

Nu vrei sa cumperi un cal de curse campion, ajuns la apogeul carierei si care valoreaza milioane de dolari. Dar ai fi vrut sa-l cumperi cand era manz si valora doar cateva mii de dolari.

Teme-te cand altii devin lacomi, fii lacom cand altii se tem

Lacomia si teama sunt doi factori importanti care guverneaza piata.

Nu te poti impotrivi pornirilor emotionale si spiritului de turma, dar poti profita de pe urma lor daca iti pastrezi ratiunea si luciditatea.

Sa ne amintim ce s-a intamplat pe piata imobiliara din Romania, cum ani la rand preturile imobiliarelor au urcat nejustificat de mult, doar din lacomie si spirit de turma, pentru ca acum sa inceapa un proces invers care ii face pe investitorii de rand sa se teama de imobiliare si sa se fereasca de ele.

Daca ar trai in Romania, Warren Buffett ar spune ca anii in care preturile cresteau nejustificat erau ani prosti pentru investitii in imobiliare, iar anii de acum in care preturile cresc, sunt numai buni de investit in astfel de proprietati.

Este un principiu valabil pentru orice piata, nu doar pentru imobiliare.

Invata sa comunici

Warren Buffett a platit lectii si cursuri din care sa invete cum sa vorbeasca.

La inceputul carierei sale era un tanar timid, lipsit de carisma si cu dificultati de comunicare. Le-a depasit prin lectii de oratorie si mai ales prin cursul lui Dale Carnegie „Cum sa-ti faci prieteni si sa influentezi oamenii”.

In imperiul roman se punea mare pret pe arta oratoriei, era materie de studiu pentru elevi. La fel in SUA din ziua de azi (un alt imperiu), se pune mare accent pe oratorie si arta de a tine discursuri.

Chiar daca nu se observa la prima vedere, felul in care interactionam cu ceilalti ne traseaza evolutia sociala, economica si sentimentala. E un lucru de care trebuie sa tinem seama inclusiv atunci cand incheiem afaceri si tranzactii.

Aceste 4 principii enumerate mai sus, au fost enuntate de Warren Buffett in timpul interviului luat de Liz Claman de la Fox Business Network.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. Casper Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.