Comețul exterior aș României a crescut
Comerţul exterior al României a înregistrat, în 2022, o creştere cu 26% faţă de anul anterior, până la valoarea de 218,1 miliarde de euro, un an-record din punct de vedere al relaţiilor comerciale ale statului român, a declarat, joi, la un forum de specialitate, Iuliu Stocklosa, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB).
„Cifra totală a comerţului exterior al României a fost, în 2022, de 218,1 miliarde de euro, în creştere cu 26% faţă de 2021, exportul înregistrând 92 miliarde de euro – o creştere cu 23%, iar importul de 126 miliarde de euro, în creştere cu 28%. Acesta a fost un an record din punct de vedere al schimburilor comerciale ale României, atât pe partea de import, cât şi pe partea de export. Media exporturilor româneşti a depăşit 7,6 miliarde de euro şi, de asemenea, pentru prima dată în istoria de comerţ exterior românesc, exportul într-o singură lună, şi vorbim de septembrie, a depăşit 8,5 miliarde de euro. Sunt nişte cifre impresionante, dar avem şi nişte cifre care ne dezavantajează, ca ţară”, a menţionat oficialul CCIB.
Potrivit acestuia, ca puncte mai puţin favorabile, exportul României se clasează pe locul 15 din cele 27 state-membre ale Uniunii Europene (UE).
„Aspecte mai puţin favorabile în anul 2022: exportul României se situează numai pe locul 15 între cele 27 de state ale Uniunii Europene, iar deficitul balanţei comerciale este de 34,1 miliarde euro, unul record. Anul trecut a fost numai de 23,7 miliarde de euro, conform Eurostat. Doar Franţa, cu un deficit de 190 de miliarde de euro, Spania, cu un deficit de 71 de miliarde de euro, şi Grecia, cu un deficit de 38 de miliarde de euro, au înregistrat valori mai mari decât România ale balanţei comerciale la sfârşitul anului trecut. Datorită exportului net negativ înregistrat an de an, volumul importului de bunuri şi servicii depăşind exportul, comerţul exterior al României are o contribuţie negativă la creşterea PIB, care în anul 2022 a fost un plus 4,8%. Conform tot datelor Eurostat, România ocupă locul 6 între statele membre ale Uniunii Europene din punct de vedere al populaţiei, locul 8 ca şi suprafaţă, dar numai locul 15 în topul exporturilor. Sperăm ca exporturile româneşti pe viitor să crească şi să intrăm şi noi în elita ţărilor exportatoare puternice economic”, a menţionat Iuliu Stocklosa.
Datele Ministerului Afacerilor Externe (MAE) arată că, în prezent, România are relaţii diplomatice cu 188 de state.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.