Cum sa iti dai seama daca cineva se conecteaza abuziv la reteaua ta WiFi

Desi poate parea surprinzator pentru cei nascuti dupa `89, insa acum 20 de ani Internetul era o mare necunoscuta pentru majoritatea muritorilor, la el avand acces doar cei din mediul universitar si o mana de tineri inteligenti preocupati de informatica.

De atunci lucrurile au evoluat foarte mult, azi orice restaurant/local care se respecta oferind clientilor sai acces gratuit prin WiFi.

Cu totii stim insa din experienta ca acest gen de conexiune ofera o calitate invers-proportionala cu numarul de utilizatori ai retelei. Acest lucru este valabil si pentru retelele WiFi personale, de multe ori existand situatii in care vecini mai smecheri se conecteaza in mod anonim la retelele altora, beneficiind astfel de internet gratuit si incarcand reteaua.

Daca banuiesti ca esti victima unei astfel de marlanii, atunci citeste cu atentie ceea ce urmeaza.

Pentru a-ti proteja reteaua si pentru a detecta eventualii intrusi, trebuie mai intai sa cunosti cateva chestii elementare despre cum functioneaza o retea WiFi.

Un element esential al unei retele WiFi este modemul (care preia semnalul de Internet de la un cablu sau de pe satelit) atasat la un rooter wireless.

Rooterul este cel care distribuie apoi semnalul catre o mica retea locala (numita prescurtat LAN). Din acest LAN face parte computerul tau si celelalte computere care se conecteaza la acelasi rooter, cu sau fara voia ta.

Internetul este asadar o retea de retele, insa in momentul de fata ne intereseaza doar reteaua WiFi locala (LAN).

Fiecare rooter are la randul lui cate un dynamic host client protocol (DHCP) ce reprezinta un soi de lista a oaspetilor in care sunt prezente toate gadgeturile conectate la aceasta retea, fiecare avand o adresa MAC unica.

Adresa MAC impreuna cu IP-ul reprezinta elementele de identificare ale unor conexiuni neautorizata la reteaua ta.

Practic, tot ce ai de facut de aici inainte este sa gasesti meniul „Attached Devices” si sa vezi care sunt dispozitivele conectate la reteaua ta.

Daca sunt dispozitive dubioase, care nu iti apartin, le poti deconecta manual, insa asta nu este decat o rezolvare temporara.

Daca vrei sa te protejezi pe termen lung de marlanii care iti fura Internetul, atunci trebuie sa faci ceea ce majoritatea utilizatorilor nu fac si anume: sa setezi o parola.

Pentru asta mergi in meniul Setup sau Security (denumirea si locatia acestuia pot diferi de la o caz la caz), WEP Key sau WPA-PSK, depinde cum ai acolo, alegi o parola pe care sa o tii minte (cu cat mai complicata cu atat mai bine), ii dai Apply si apoi Save.

Ori de cate ori te vei conecta la Internet, va trebui sa introduci intai parola.

Multe retele WiFi au deja o parola „din fabrica”, una simpla, de genul 1234, iar majoritatea nu se obosesc sa o schimbe, crezand ca e suficient de sigura, insa tocmai pe asta mizeaza si cei care acceseaza anonim retelele altora.

In fine, dupa ce ai ales o parola, nu ar trebui sa mai ai probleme cu „intrusii”, sau cel putin asa suna in teorie, pentru ca in practica si parolele pot fi sparte sau ghicite la nimereala (mai ales cele simple). In acest caz va trebui sa repeti procedura si sa alegi o noua parola, de data asta mai greu de ghicit.

Semne ca cineva se conecteaza la reteaua ta

Nu trebuie insa sa verifici zilnic mediul pentru a-ti da seama ca cineva se conecteaza neautorizat la reteaua ta wireless, sunt cateva indicii care te pot ajuta in acest sens.

Rooterul are de regula cel putin 3 beculete aprinse: unul care indica alimentarea (adica faptul ca dispozitivul este bagat in priza), altul care indica reteaua wireless, si apoi cate unul pentru fiecare dispozitiv conectat.

Astfel, cand folosesti computerul/laptop-ul, ar trebui sa fie aprinse 3 beculete la rooter, daca sunt mai multe sau daca beculetele sunt aprinse si atunci cand computerul tau este stins, atunci cineva foloseste gratuit Internetul, gratuit pentru el dar pe banii tai.

Totusi, inainte de a lua masurile descrise mai sus, asigura-te ca nu este vorba de un prieten caruia i-ai dat chiar tu permisiunea sa se conecteze sau nu este vorba de alte dispozitive din casa care folosesc aceeasi retea.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.