Cum sa faci un magazin online
Piata magazinelor online din Romania este una in continua crestere, doar un mic procent dintre romani utilizeaza in mod constant internetul insa lucrurile se vor schimba in viitor, piata online romaneasca va creste si o multime de oportunitati ii asteapta pe cei care doresc sa investeasca in online.
Un magazin online presupune rabdare, determinare si putin noroc sau, pentru adeptii zicalei „norocul ti-l faci singur”, studiu de piata si produse potrivite. Odata ce indeplinesti aceste cerinte poti intra pe piata.
Iata mai jos cateva ponturi si sfaturi utile pentru cei care cocheteaza cu ideea sa isi lanseze propriile magazine online.
Alegerea unei nise
Este primul si cel mai important pas cand vine vorba de afaceri online in general si de un magazin online in special. Alegerea nisei consta in alegerea unui segment de piata caruia te adresezi, alegerea categoriei de produse pe care vrei sa le vinzi, intr-un cuvant, tematica site-ului.
Desi multi ar fi tentati sa spuna ca cel mai profitabil este sa alegi nisa unde exista cele mai mari vanzari la ora actuala, aceasta afirmatia s-ar putea sa contina doar jumatate de adevar. Sa alegi o nisa unde vei infrunta o concurenta acerba, incepator fiind, nu este o decizie prea inteleapta.
Secretul este sa alegi o nisa inca neexploatata si in acelasi timp o nisa pentru care ai afinitati, o categorie de produse care te pasioneaza, despre care stii ceva mai mult decat majoritatea. Ideea poate pleca de la experienta ta de cumparator, ai cautat ceva si nu ai gasit sau ai gasit dar era de proasta calitate. O astfel de experienta poate fi punctul de plecare al unui magazin online pentru ca, aproape sigur, mai sunt si altii care au intampinat aceleasi dificultati si carora le poti oferi solutii.
Si cu asta am atins un alt aspect al produselor unui magazin online: trebuie sa satisfaca o cerere sau o nevoie reala. Sa fie utile si rentabile pentru client, sa iasa in evidenta printr-o anumita calitate fata de restul produselor de pe piata. Pune-te in locul clientului si intreaba-te de ce ai cumpara din magazinul tau online?
Infrastructura afacerii
Cauta solutii pentru punerea pe picioare a afacerii. Dupa ce ai decis ce fel de produse vrei sa vinzi poti incepe sa te gandesti la modul in care iti doresti sa arate site-ul, poti cumpara scripturi gata facute sau poti apela la serviciile unei firme de webdesign si programare pentru a-ti construi site-ul. Desigur trebuie sa iti alege numele domeniului sau adresa url a site-ului. Numele trebuie sa fie in acelasi timp sugestiv, adica sa aiba legatura cu profilul magazinului si sa fie usor de tinut minte si pentru vizitatori.
De asemeni trebuie avute in vedere si cheltuielile suplimentare cu depozitarea produselor (daca este cazul), transport si onorarea comenzilor, taxele si impozitele aferente si cam tot ce presupune o astfel de afacere.
Dupa ce ai parcurs aceste etape si ai site-ul activ iti mai ramane promovarea.
Clientii trebuie sa afle ca existi pentru asta magazinul tau online are nevoie de promovare: SEO, promovare platita, pliante publicitare, etc. Despre promovare online am mai scris si vom mai scrie pe acest blog asa ca nu intram acum in detalii.
Odata ce a inceput campania de promovare te poti astepta si la comenzi. Pe masura ce vanzarile curg vei incepe sa construiesti o relatie cu clientii tai, sa tii legatura cu ei prin newsletter astfel incat sa ii faci sa revina si in viitor cu alte comenzi.
Nu este usor dar nici foarte greu nu este, pentru discutii referitoare la acest subiect, folositi cu incredere forumul nostru.
Mult succes!
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.