Cum sa te lupti cu criza
Recesiunea economica afecteaza tot mai multe afaceri din Romania, in lunile viitoare se anunta o crestere a impozitelor si taxelor, creditele sunt tot mai scumpe iar inflatia ne bate la usa, toate astea sunt probleme reale cu repercursiuni negative asupra economiei in general si a micilor afaceri in special. Insa nu prea sunt decat doua optini pentru proprietarii de afaceri: fie isi plang de mila si asteapta falimentul, fie se lupta cu criza si incearca sa o depasasca.
Acum mai mult decat oricand, fiecare e pe cont propriu, daca un antreprenor nu are grija de afacerea sa, nimeni altcineva nu o va face in locul lui.
Iata mai jos cateva arme cu ajutorul carora orice mic antreprenor poate contracara efectele crizei economice (sau cel putin poate incerca):
Accepta schimbarea. Multi oameni urasc ideea de schimbare sau se adapteaza foarte greu unor conditii noi. Din pacate schimbarea nu te intreaba daca o accepti sau nu, pur si simplu se instaleaza si atunci trebuie sa ai un plan de rezerva, sa te adaptezi noii situatii. Refaci planul afacerii pentru a te incadra in peisajul schimbat. Inca de cand ai plecat pe acest drum trebuia sa stii ca riscul face parte din ecuatia unei afaceri, deci accepta situatia si reconsidera-ti pozitia.
Adaptarea. Scade cererea pentru un anumit produs sau serviciu? Vino cu ceva pentru care exista cerere, scade pretul sau pentru acelasi pret ofera mai mult. De exemplu ai un magazin de mobila, ofera ca bonus si servicii de design interior si optimizare a spatiului. Nu ramane blocat intr-un singur proiect initial, capacitatea de a fi flexibil iti poate salva afacerea de la faliment.
Diversificarea. Scoate pe piata noi produse si servicii pentru a atinge segmente noi de piata, pentru a contrabalansa astfel pierderile din sectorul principal de activitate.
Reducerea cheltuielilor. Poate fi vorba de reducerea numarului de angajati, renuntarea la anumite servicii cum ar fi serviciile de curatenie (se pot ocupa proprii angajati de asta sau chiar dvs.), serviciile de cablu TV pentru firma si asa mai departe.
Dezvoltarea de noi abilitati. Intr-o lume mereu in schimbare, pentru a tine pasul, trebuie sa fii informat. Informatia inseamna putere, zice un dicton modern, lucru cu atat mai adevarat in aceste vremuri grele pentru sectorul economic. Un atreprenor care citeste si se informeaza despre marketing, tendinte si noutati din domeniul lui de activitate, este deja cu un pas inaintea concurentei si are mult mai multe sanse sa supravietuiasca decat un antreprenor neinformat. Citeste tot ce prinzi pe internet despre afacerea ta, intreaba pe forumuri, invata noi metode de promovare, etc.
Mugur Isarescu a spus la un momentdat, la un post TV, ca romanii vor depasi criza atunci cand isi vor scoate criza din cap. Daca stai si iti plangi de mila e putin probabil ca lucrurile sa se indrepte, singura solutie e sa le accepti asa cum sunt si sa actionezi in noile conditii.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.