Greseli in afaceri

Si in afaceri, ca in orice activitate umana, pot aparea greseli care, daca nu sunt corectate la timp pot sabota afacerile respective sau in cel mai bun caz, le impiedica sa-si atinga potentialul maxim. Iata care sunt cele mai intalnite patru greseli in afaceri si cum pot fi acestea evitate:

Estimarea gresita a timpului necesar terminarii unui proiect
Este o gresala pe care o fac in special firmele bazate pe prestari servicii. Atunci cand ai de facut un proiect pentru un anumit client si faci o estimare gresita a timpului necesar terminarii acelui proiect, ai de pierdut bani si imagine. De aceea este foarte important sa estimezi corect timpul de care ai nevoie si sa nu faci promisiuni pe care nu le poti ideplini. Risti sa pierzi si bani si clientii pe viitor.

Pretul corect
Alegerea unui pret incorect este poate una dintre cele mai mari greseli in afaceri. Este cel mai des intalnita la afacerile online unde antreprenorii isi supraapreciaza munca sau produsele, nefiind la curent cu pretul pietei, cu pretul concurentei si cu asteptarile clientilor care in general sunt obisnuiti ca pe internet sa primeasca servicii de calitate la un pret mic sau chiar gratuit.

Un alt aspect al acestei greseli legate de pret, de asta data cealalta extrema, este neincluderea in pret a tuturor cheltuielilor de productie si a taxelor. Multi tind sa-si calculeze profitul fara sa tina seama de impozite, de TVA , de comisioanele unor intermediari (ca bancile sau aplicatiile de plati online precum paypal, etc.) sau alte costuri care in final le reducdramatic profitul generat si ajung sa munceasca pentru oricine altcineva, mai putin pentru ei insisi.
Asadar stabilirea unui pret corect pentru serviciile/produsele oferite este de o importanta capitala, un pret prea mare alunga clientii iar unul prea mic te face sa muncesti mai mult pentru altii decat pentru tine.

Neplata la timp
Fluxul de monetar, adica circulatia banilor in afacerea ta, poate fi o problema de „viata si de moarte”. Nu poti astepta luni de zile pana ce vei fi platit pentru serviciile sau bunurile livrate, daca debitorii tai intarzie nepermis de mult cu plata, creditorii tai s-ar putea sa nu fie atat de ingaduitori cu tine. Fa-i in asa fel incat clientii sa plateasca la timp pentru serviciile tale, sa nu fii nevoit sa fii la mila lor, mai ales daca ai cheltuieli care nu te asteapta (cum ar fi plata salariilor, rate bancare, credite de achitate, etc.).

Pune-ti la punct un sistem care sa asigure fluxul de monetar atat de necesar unei afaceri profitabile. De exemplu ai putea aplica o politica de plati anticipate sau de a fi platit cu jumatate de pret inainte de terminarea proiectului respectiv. Astfel iti asiguri in timp util cel putin jumatate din suma care iti este datorata.

Banii cheltuiti pe promovare
Foarte multi proprietari de afaceri mici si mijlocii cheltuiesc bani pe reclama fara discernamant, doar pentru a nu spune ca nu isi fac reclama. Sa faci reclama fara sa ai un sistem care sa monitorizeze rezultatele campaniei, nu este o strategie prea inteligenta.

Monitorizeaza efectele reclamei, experimenteaza diferite tipuri de reclama si alege-le pe acelea care dau cele mai bune rezultate pentru afacerea ta. In caz contrar campania ta de promovare va deveni doar o gaura neagra in care ti se duc banii, fara sa primesti aproape nimic in schimb.

Cu siguranta mai sunt multe alte greseli ce se pot face in afaceri insa acestea 4 sunt cele mai frecvente si cele mai des intalnite. Este imposibil pentru un om de afaceri sa nu existe cel putin un moment in care sa nu comita o gresala din categoria celor de mai sus, important este sa o corectam la timp, sa invatam din ea iar pe viitor sa devenim mai experimentati si mai profesionisti.

Lumea afacerilor este o lume foarte competitiva, aspra cu cei care nu se adapteaza din timp, generoasa cu cei care au capacitatea sa invete din greselile proprii sau ale altora.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.