Cum sa-ti construiesti un generator de curent homemade

Un generator de curent e ultil nu doar pentru lucrul cu echipament electric in zone si locuri neracordate la electricitate (pentru asta putem apela foarte simplu la generatoare de curent electric Diesel insonorizate), ci inclusiv pentru reducerea sau chiar eliminarea facturilor de electricitate pentru consumul propriei gospodarii.

Producerea energiei electrice in mod gratuit, sau cel putin la un pret minim, este un deziderat legitim al oricarui proprietar, dar de la vis pana la realitate e cale lunga, mai ales atunci cand nu esti pasionat de tehnologie si nu stii de unde sa incepi.

O prima mutare logica ar fi sa incepi cu lucrurile marunte. In primul rand sa te documentezi si sa citesti tot ce iti pica in mana despre energie electrica si generatoarele de curent.

Cea mai simpla si eficienta (eficienta in raport cu simplitatea si investitia mica pe care o presupune) solutie pentru realizarea unui generator de curent verde este eoliana.

Cum functioneaza?

Principalele elemente sunt palele, nacela, rotorul, generatorul, stalpul si evident, firele care compun legaturile generator electriccircuitului.

Daca va mai aduceti aminte de la orele de fizica, trecerea unui magnet printr-o bobina de cupru, genereaza curent electric. Pe baza acestui principiu functioneaza majoritatea generatoarelor de curent, insa pentru asta au nevoie de energie mecanica necesara producerii miscarii care, la randul ei, sa genereze electromagnetism.

Intalnim acest principiu la o serie de generatoare, de la dinamul de la bicicleta pana la turbinele de hidrocentrale si da, ati ghicit, eoliene.

Daca dinamul e actionat de miscarea rotii, turbina hidrocentralei de puterea apei, generatorul eolienei este incarcat de energia cinetica a vantului.

Pare simplu, dar nu e chiar asa!

Pentru a produce suficient curent avem nevoie de o eoliana pe masura, adica un generator mare si pale suficient de mari care sa il incarce. Bineinteles, si de un vant pe masura (unul de minim 25 km/ora).

Din fericire exista pe Internet (magazine de specialitate sau pe Ebay) kituri speciale pentru eoliene. Preutrile variaza in functie de producator si in functie de capacitatea eolienei astfel rezultate.

Pentru a va face o idee, pentru o eoliana de aprox. 200 wati, adica una modesta, capabila sa alimenteze un televizor, un laptop sau cateva becuri, kitul costa in jur de 165$.

Pentru una care sa deserveasca intreaga locuinta, pretul urca spre 600 de dolari. In ambele cazuri pretul e mai bun decat daca ai incerca sa le faci singur, de la zero.

Preturile nu includ insa stalpul de sustinere, o componenta esentiala care va urca insa pretul eolienei la cateva mii de euro.

Desi pretul este acceptabil (investitia putand fi amortizata in cativa ani), principalul inconvenient e acela ca o eoliana produce curant atata timp cat bate vantul, ori majoritatea regiunilor din Romania nu beneficiaza de vant suficient pentru ca eolienele sa fie o afacere importanta.

Totusi, pentru nevoile unei gospodarii, un astfel de generator alternativ te ajuta sa economisesti suficient la plata facturii, chiar daca nu te poti baza exclusiv pe el pentru necesarul propriu.

Mult mai eficiente (dar in acelasi timp si mai scumpe), sunt panourile fotovoltaice, iar cei care umbla mult prin tara au vazut deja, in special in Dobrogea si Campia Romana, aparand adevarate „plantatii” de panouri solare.

Pentru nevoi mai practice, tot generatoarele clasice, pe motorina, raman solutia cea mai la indemana. Despre ele gasiti insa suficiente informatii pe www.generatoaredecurent.info si alte site-uri similare, asa ca nu voi intra in detalii aici.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.