Daca partenerul/partenera iti spune aceste cuvinte, ai de-a face cu o persoana manipulatoare

Specialistii de la Harvard au intocmit o lista cu atitudinile, gesturile si cuvintele folosite cel mai des de persoanele care vor sa ne manipuleze. De regula, manipulatorii – fie ca e vorba de partener/partenera de viata, colegi sau sefi de la serviciu – incearca sa-i controleze pe cei din jur si sa-i faca sa se simta vinovati.

Cum sa recunosti o persoana manipulatoare

Iti vor spune deseori “esti nebun/nebuna”, cu alte cuvinte iti pun la indoiala sanatatea mintala. Cum ar trebui sa le raspundem ? Specialistii de la Harvard recomanda “te rog, nu pune in discutie capacitatea mea de a gandi clar”.

“Exagerezi” este un alt cuvant des folosit de un manipulator. Vrea sa iti lase impresia ca reactionezi disproportionat si ca ceea ce spui nu are niciun fundament.

“Am glumit” – dupa ce a spus cuvinte neplacute, o persoana manipulatoare va incerca sa le dea o nota de derizoriu, daca observa ca ne suparam si atunci va spune, invariabil : “am glumit”. Nu va lasati prinsi in capcana. De multe ori, persoanele fara curaj spun sub forma unor asa-zise glume ceea ce gandesc cu adevarat.

“Din cauza ta”

Cum am mentionat deja, o persoana manipulatoare va incerca intotdeauna sa dea vina pe celalalt pentru propriul sau comportament. Daca au vorbit urat ori au facut alte gesturi mai grave vor incerca sa spuna ca nu sunt de vina si ca ceva ce ai spus sau facut tu i-a provocat.

“Iti spun asta fiindca te iubesc”

Manipulatorii au, de regula, un comportament restrictiv fata de persoana de langa ei. Isi critica non-stop partenerul, sub pretextul “iti spun asa fiindca te iubesc, nu te las sa faci asta, fiindca te iubesc”. Dragostea adevarata nu impune restrictii, iar comportamentul sufocant nu inseamna dragoste.

MM

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.