Despre aur
Nu e un secret pentru nimeni ca aurul are putine aplicatii industriale (electronica, medicina dentara, arta, etc.) iar locul sau in aceste aplicatii poate fi luat cu usurinta de alte materiale. Cu alte cuvinte aurul este aproape nefolositor.
Atunci de ce este considerat atat de valoros si costa asa de mult? Raspunsul este simplu si este cuprins in insasi definitia termenului de metal nobil:
„metalul pretios este acel metal rar, natural, cu o valoare economica mare si care nu este radioactiv”.
Pe scurt aurul este atat de apreciat pentru urmatoarele calitati: este rar, nu se poate sintetiza in laborator (au incercat alchimistii in evul mediu), arata bine si nu se oxideaza. Datorita acestor proprietati aurul a fost apreciat inca din vechime si folosit la crearea bijuteriilor si podoabelor, ca un semn de prestigiu si al pozitiei sociale si nu in ultimul rand, ca forma de investitie, conservare si pastrare a averii.
In trecut, datorita proprietatii lui de conservare a valorii, aurul era folosit ca etalon pentru sistemul monetar, chiar monedele erau facute din metal pretios valoarea lor nominala fiind astfel garantata de valoarea metalului pretios. Astazi insa lucrurile s-au schimbat, aurul nu mai este folosit drept etalon iar valoarea nominala a banilor nu mai are un corespondent real, tinde sa devina tot mai mult un concept decat o realitate economica.
Dar daca moneda conventionala se poate deprecia, poate fi victima inflatiei sau a altor mecanisme monetare si economice ducand la instabilitate financiara, aurul isi conserva valoarea pe termen lung fiind astfel o alegere buna pentru cei care vor sa-si puna astfel banii la adapost in timpul unor perioade economice incerte, cum este si cea pe care o traversam acum.
Investitiile in aur pot lua forma achizitionarii unor monede vechi din acest metal pretios, sau a lingourilor. Chiar daca pe termen lung si bijuteriile din aur sunt o investitie buna, aici mai intra si costurile de productie si adaosul comerciantului si alte costuri, care nu mai exista in cazul monedelor vechi sau al lingourilor.
Pentru cei care vor sa se puna la adapost de inflatie si de fluctuatiile mari ale cursului valutar, astfel incat sa nu isi piarda procente insemnate din banii pe care ii detin in acest moment, aurul poate fi solutia ideala de conservare si chiar sporire a banilor.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.