Evolutia online-ului romanesc
Online-ul autohton urmeaza tendinta globala a evolutiei internetului insa are o multime de particularitati. Per total cursul este unul ascendent atat in ceea ce priveste numarul de utilizatori cat si cifrele de afaceri ale entitatilor care investesc (si scot bani) in acest mediu. Peste tot in lume internetul reprezinta o importanta parghie pentru mediul de afaceri, motiv pentru care este sectorul cel mai putin lovit de criza economica si printre primele care isi revine.
In ceea ce priveste mediul online românesc, stam cam asa:
Spre deosebire de 2007 cand aveam in jur de 3-4 milioane de utilizatori, in 2011 avem peste 6 milioane. Faptul se datoreaza atat cresterii popularitatii internetului in masa populatiei cat si extinderii retelei de provideri care isi ofera serviciile nu doar in orase (ca in urma cu cativa ani) ci si in mediul rural.
In ceea ce priveste gradul de informare, priceperea in utilizarea internetului si interesele utilizatorilor, lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Conform ultimelor date publicate de Google, in topul cautarilor pe acest motor de cautare raman domeniile unor site-uri celebre: yahoo.com; youtube, FaceBook si asa mai departe, fapt ce releva slaba capacitate a utilizatorilor romani de a lucra cu acest instrument care se cheama internetul. In loc sa tasteze adresele de site in browser, majoritatea romanilor le tasteaza in bara de cautare Google.
Cum era de asteptat evenimentele recente au determinat o crestere masiva in ultimele luni a unor termeni de cautare specifici evenimentelor care le-au generat. Cautari de genul : Japonia, Columbeanu, „romani au talent”, respectiv „romanii au talent”, ben Laden, etc. se datoreaza in principal evenimentelor naturale, mondene sau politice care au tinut capul de afis al stirilor din ultimele luni.
Dupa adresele unor site-uri celebre, urmatorii termeni ca volum de cautare in online-ul romanesc sunt legati de poze, vedete, jocuri, filme, etc. Ceea ce arata ca in principal romanii internauti sunt pasionati de divertisment, mondenitati si alte subiecte care apeleaza la latura ludica a personalitatii.
Iata top 10 al celor mai cautate cuvinte cheie din luna aprilie 2011:
- youtube
- yahoo
- jocuri
- filme
- hi5
- vremea
- messenger
De remarcat si faptul ca foarte multi utilizatori romani fac greseli elementare de gramatica inclusiv in ceea ce priveste numele national, „romanii au talent” e urmat la mica distanta de forma „romani au talent”.
In ceea ce priveste banii care baga, respectiv se scot, in/din internet in Romania, se observa o crestere serioasa a cifrei de afaceri si a banilor bagati in reclama online. Branduri consacrate precum Dacia, Rompetrol, bancile, Proiectul Rosia Montana si chiar programe guvernamentale (precum „The Carpathian Garden”) investesc sume consistente pentru a-si face reclama online.
In concluzie online-ul românesc este in continua crestere, departe de a fi atins saturatia, deci un mediul inca plin de oportunitati. Pe de alta parte utilizatorii au o educatie in domeniul utilizarii internetului destul de precara, ceea ce pentru anumite afaceri online este o frana iar pentru altele o oportunitate.
Ce va fi `om mai vedea….
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.