Google, Apple si Microsoft vor sa renunte la parole

Cei trei giganti ai tehnologiei, Google, Apple si Microsoft, au anuntat joi, cinci mai, un acord pentru a construi un sistem menit sa permite autentificarea fara ca utilizatorul sa fie nevoit sa memoreze o serie de semne cabalistice.

Asta inseamna ca in curand vom scapa de parolele care uneori ne dau batai de cap, mai ales daca le uitam? Google, Apple si Microsoft au in vedere un nou sistem menit sa inlocuiasca diferitele combinatii pe care trebuie sa ni le imaginam pentru a alcatui o parola si mai ales pentru a ne identifica.

Cu aceasta noua functionalitate, consumatorii ar putea sa se autentifice pe site-urile de Internet si pe aplicatiile mobile cu mai mare usurinta, fara parola si in deplina siguranta, indiferent de dispozitiv.

Pe un smartphone

Obiectivul, conform Google, este acela ca utilizatorii sa se poata conecta la un serviciu online mai simplu, deblocandu-si smartphone-ul (prin intermediul metodei obisnuite: amprenta digitala, recunoastere faciala, cod din mai multe cifre).

Concret, un site web va putea sa intrebe un internaut daca vrea sa se autentifice cu autentificarea FIDO. Acest mesaj va aparea simultan pe telefon si utilizatorul va trebui doar sa accepte, deblocand ecranul, penru a fi conectat la site.

Smartphone-urile vor pastra aceste coduri de identificare, botezate passkeys.

In maxim un an se va intampla acest lucru?

Cei trei giganti ai tehnologiei se angajeaza in a implementa acest nou sistem in maxim un an, pe Android si iOS (sistemele de exploatare mobile oferite de Google si Apple) pe Chrome, Edge si Safari (navigatoare de la Google, Microsoft si Apple) si pe Windows si MacOS.

Autentificarea cu aceste parole doar este una din cele mai importante probleme de securitate de pe web noteaza Apple intr-un comunicat. Incapabili sa gestioneze atat de multe parole diferite, oamenii decid adesea sa foloseasca pe mai multe site-uri una singura ceea ce faciliteaza piratarea conturilor, scurgerea de date si furturi de identitate.

Sursa: https://www.ouest-france.fr/high-tech/google-apple-et-microsoft-veulent-en-finir-avec-les-mots-de-passe-b2022db0-cc9e-11ec-bc35-01778601fe28

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.