Pentru prima data in 40 de ani clasa de mijloc nu mai e majoritara in SUA

Conform unui studiu socio-economic realizat de Pew Research Center, la ora actuala, in SUA, americanii cu venituri mici si cei cu venituri mari, luati impreuna, depasesc numeric cetatenii cu venituri medii.

Este pentru prima data in ultimii 40 de ani cand se intampla asta, interval de timp in care s-au realizat astfel de statistici.

Americanii definesc venitul mediu orice venit cuprins intre sumele de 42 000 de dolari si 126 000 de dolari pe an, de familie formata din 3 persoane. Veniturile anuale sub $42 000 si cele peste $126 000 sunt considerate mici, respectiv mari.

Daca pana acum cei mai multi se incadrau in categoria celor cu venituri medii, astazi clasa de mijloc americana120,8 milioane de americani se incadreaza in aceasta categorie si 121,3 milioane in afara ei, atat in sens pozitiv, adica venituri mari, cat si in sens negativ, venituri sub $42 000 pe an de familie.

In comparatie cu anii `70 clasa de mijloc a scazut de la peste 60% la aprox. 50%, in schimb atat numarul americanilor saraci cat si al celor bogati au crescut. Astfel, in comparatie cu 1971 numarul americanilor saraci a urcat de la 25% la 29% in 2015 iar cel al americanilor bogati de la 14% la 21%.

Datele arata o societate si o economie foarte dinamice dar si probleme sociale semnificative, cu o categorie in crestere de cetateni ce nu reusesc sa tina pasul cu rapiditatea schimbarilor economice care ii lasa fara joburi sau ii aduce in imposibilitatea de a-si plati ipoteca.

In acest context creste presiunea interna unei categorii tot mai mari de americani care considera ca SUA ar trebui sa isi reduca cheltuielile de razboi si ajutoarele externe acordate unor guverne straine si sa se concentreze pe solutionarea problemelor economice si sociale interne.

Tema ce revine mereu in actualitate cu fiecare care campanie electorala de peste ocean.

Salvează

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.