Iesirea din afaceri
Ok, ti-ai deschis propria afacere sau esti pe cale sa o faci, dupa ce vei pune totul la punct ce se va intampla? Te-ai intrebat ce vei face cu afacerea ta dupa ce vei reusi sa o construiesti? Dupa ce te vei alege cu un profit decent si ai investit timp si bani, ce vei face mai departe?
Nu ai nicio idee?
Nu te ingrijora, nu esti singurul, sunt milioane de mici antreprenori, proprietari ai unei mici afaceri (online sau nu) care nu si-au planificat viitorul dincolo de ziua de maine si care au intrat intr-un fel de perpetum mobile, o rutina zilnica. In loc sa se bucure de stilul de viata al capitalistului tipic, la care au visat probabil atunci cand au inceput afacerea, s-au trezit prizonierii propriilor afaceri.
Pentru a iesi din aceasta cursa primul pas ar fi acela de a planifica o zi in care sa nu mai fii nevoit sa te ocupi personal de afacerea ta ci doar sa te bucuri de fructele ei. Asa cum ai planificat lansarea si dezvoltarea afacerii, tot asa poti planifica si iesirea din afacere.
Exista mai multe posibilitati prin care poti scapa de ea si sa te bucuri de un stil de viata asa cum ai visat, cu mult timp liber, in care sa faci ceea ce ai visat din totdeauna iar banii sa continue sa iti intre in cont indiferent daca muncesti sau te relaxezi.
O prima solutie este sa angajezi o echipa care sa faca toata treaba pe care inainte o faceai de unul singur si chiar sa o faca mai bine decat tine. Angajezi un administrator si muncitori iar tu ramai doar unicul actionar sau asociat.
Sau ai putea sa vinzi anumite procente din firma catre noi asociati, sa le transferi lor toata munca iar tu sa te bucuri de dividendele care iti revin.
Ai putea sa-ti vinzi afacerea cu totul insa in aceasta situatie primesti toti banii in mana si e putin probabil sa fie suficient de multi incat sa iti ajunga pentru tot restul vietii (putin probabil dar nu imposibil). De asemeni ai putea sa o vinzi in rate si sa fii platit cativa ani la rand.
O alta solutie este sa o vinzi la bursa sau catre proprii angajati.
In fine, o ultima posibilitate ar fi sa o lasi mostenire copiilor sau membrilor familiei, sa ii lasi pe cei tineri sa se ocupe de munca de administrare a afacerii.
Toate aceste strategii de iesire din afaceri presupun insa acelasi lucru: afacerea trebuie sa fie una suficient de profitabila. Nimeni nu e interesat sa cumpere o afacere falimentara sau una fara perspective. Profitabilitatea si perspectivele de extindere trebuie sa fie parte componenta a planului de iesire din afaceri.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.