Istoria rochiei

Rochia a fost inca din antichitate o piesa de rezistenta din garderoba oricarei femei, ea a evoluat in timp pe masura ce materialele si gusturile s-au diversificat.
In Egiptul antic rochiile erau facute in special din bumbac sau in si se prindeau peste umeri cu niste curele. In timp ele au devenit tot mai sofisticate si mai colorate. De asemeni femeile Egiptului antic purtau bijuterii si foloseau machiaje extravagante precum si coafuri sau peruci sofisticate.

In Grecia antica, in ciuda climatului bland, femeile isi acopereau aproape intregul corp.

Rochiile femeilor de rang inferior erau din lana pe cand rochiile scumpe, purtate de sotiile sau fiicele aristocratilor, erau din bumbac sau matase.

Forma rochiilor antice grecesti era rectangulara, cu gauri pentru cap si brate, iar in jurul taliei erau stranse cu un brau sau cordon. Adesea femeile purtau si o tunica lunga numita chiton.

Moda feminina romana era similara celei grecesti, rochia romana numita stola era lunga si putea avea diferite culori.

Evul mediu timpuriu a insemnat un pas inapoi in ceea ce priveste eleganta si calitatea rochiilor, materialele fiind mai grosiere, de regula lana sau canepa (cu exceptia imperiului bizantin unde eleganta si bogatia vestimentara se mentin si chiar infloresc), insa incepand cu sec. XIV nobilimea recupereaza rapid in ceea ce priveste diversitatea si extravaganta tinutei feminine. Tot acum apare si ideea de corset.

Rochie medievala, aprox. sec. XIV:

Insa abia sfarsitul secolului XIX este inceputul epocii de aur a rochiei. Datorita schimbarilor sociale si economice tot mai multe femei au acces la rochii tot mai elegante, ia nastere o adevarata isterie a modei, aproape fiecare deceniu aduce o schimbare in materie de rochii. Tot acum se generalizeaza si rochiile pentru evenimente deosebite: rochii de seara, rochii pentru bal, rochii pentru domnisoarele de onoare si asa mai departe.

Rochii din sec. XIX:

Anii `40 ai secolului trecut aduc moda rochiilor scurte, moda ce va castiga tot mai multe adepte in deceniile urmatoare.

Anii `40:

Tot sec. XIX popularizeaza un alt accesoriu feminin, palaria. Spre deosebire de rochii palariile isi vor pierde mult din popularitate dupa prima jumatate a secolului urmator, adica aproximativ dupa anii 1950.

Am putea spune ca pana in zilele noastre principalele curente si tendinte in materie de rochii elegante, au cam fost epuizate, poate tocmai de aceea vedem tot mai mult revenirea unor modele si motive intalnite in secolele trecute sau chiar tendinte preluate din imbracamintea populara sau etnica.

Ramane de vazut daca in viitor noile materiale isi vor pune cu adevarat amprenta si asupra modei generand totodata si noi design-uri, asa cum vedem acum in filmele SF, sau daca materialele clasice (matase, bumbac, blana etc.) vor continua sa fie preferate.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.