Marco Polo, un mincinos?
Marco Polo a fost un negustor venetian care a trait la sfarsitul sec. XIII si inceputul sec. XIV si care si-a capatat faima de mare explorator datorita unei fabuloase calatorii in indepartata China, unde se spune ca a stat 24 de ani si l-a cunoscut pe Kubilai Han, stapanitorul mongol al Chinei, urmasul lui Gingis Han, a trait o serie de aventuri si a fost martorul unor evenimente unice, un voiaj deosebit de lung pentru acele vremuri.
De asemeni memoriile sale au produs o vie impresie in epoca, devenind rapid un best seller si introducand in Europa povestile si imaginea misterioasei Asii. Asta pana recent, cand un grup de istorici si arheologi, pun la indoiala autenticitatea calatoriei si sustin ca Marco Polo a fost mai degraba un sarlatan decat un explorator si a in realitate nu a fost niciodata mai departe de Marea Neagra.
Istoricii moderni care pun la indoiala autenticitatea memoriilor lui Marco Polo, care au circulat sub diferite titluri (Milionul, Cartea Minunilor, Diversitatea Lumii), cel mai cunoscut fiind „Milionul„, se bazeaza pe o serie de inexactitati din relatarile sale, pe lipsa unor termeni de origine chineza sau mongola, precum si pe lipsa unor documente chineze care sa pomeneasca de vreun Marco Polo pentru acea perioada.
Profesorul Daniele Petrella de la Universitatea din Napole explica cum in descrierile lui Marco Polo cele doua invazii mongole asupra Japoniei, din 1274 si 1281, ambele esuate din cauza unor furtuni, sunt confundate si descrise in mod eronat, autorul amestecand detalii din ambele expeditii, fapt deosebit de ciudat avand in vedere ca Marco Polo sustine ca a fost martor la aceste evenimente. De asemeni descrierea pe care o face corabiilor mongole, nu corespunde cu descoperirile recente ale arheologilor japonezi care au dezgropat de pe fundul marii ceea ce a mai ramas din flota mongola.
De asemeni Marco Polo pretinde ca a fost primit la curtea lui Kubilai Han, ca s-au imprietenit, ca a participat alaturi de mongoli la cucerirea cetatii Xiangyang, el construind catapultele. Mai departe sustine ca timp de 3 ani a fost numit guvernator al orasului Yangzhu dar nimic din toate astea nu este consemnat in vreo arhiva chineza din acele vremuri, perioada in care chinezii, fiind foarte birocrati, consemnau lucruri mult mai putin importante.
Din descrierile lui Marco Polo nu gasim nimic despre Marele Zid Chinezesc, despre ritualul ceaiului, despre bandajarea picioarelor fetelor si femeilor chineze (un obicei care avea menirea sa impiedice cresterea naturala a labei picioarului, in scop estetic), lucruri care ar fi facut impresie oricarui calator european.
De asemeni este curios ca nu intalnim niciun termen chinez sau mongol in opera lui Marco Polo, doar termeni arabi si persani.
Nici traseul calatoriei nu este descris cu prea mare acuratete geografica.
Toate acestea i-au facut pe istoricii italieni sa concluzioneze ca Marco Polo nu a calatorit cu adevarat in China ci a adunat povesti si relatari despre China si Asia in general, din scrierile unor autori persani si arabi precum si de la negustorii bizantini, greci si persani din partea orientala a Marii Negre (o zona frecventata in epoca de negustorii venetieni).
Inca din epoca au exisat voci care au pus la indoiala autenticitatea relatarilor lui Marco Polo insa abia din anii `60 tot mai multi istorici au inceput sa intareasca aceasta teorie, pe masura ce mediile universitarea europene aprofundau tot mai mult istoria Chinei sau a Japoniei, direct de la sursa.
Chiar si asa, cartea lui Marco Polo are o importanta aparte, ea a starnit imaginatia celor din epoca sa, a aprins noi pofte de expeditii si vise legate de fabuloasele bogatii ale Asiei, a deschis drumul si apetitul marilor descoperiri geografice, al contactelor dintre civilizatii si a contribuit astfel la evenimentele care au marcat ireversibil istoria universala. Ar fi cu atat mai interesant daca toate acestea s-ar datora unui fals de epoca.
Se pare ca nu doar viitorul ne rezerva surprize ci si trecutul ne mai ascunde multe mistere nedezlegate…..inca.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.