Noul mister de la Stonehenge

Conform ultimelor cercetari arheologice, celebrul monument neolitic ar fi fost construit initial in alt loc si mutat pe actualul amplasament, in Wiltshire, cateva sute de ani mai tarziu.

Teoria a fost vehiculata recent dupa ce arheologii au reusit sa identifice cariera din Wales (Tara Galilor) de unde constructorii neolitici au taiat blocurile de piatra folosite la ridicarea monumentului. Golurile lasate in stanca se potrivesc perfect cu forma masivelor blocuri ce compun cercul interior al monumentului.

Surpriza a aparut atunci cand s-au coroborat cele doua date, adica data cand cariera stonehengerespectiva a fost exploatata, respectiv cu data cand a fost ridicat monumentul pe actuala locatie, rezultand o distanta in timp de aproximativ 500 de ani intre cele doua evenimente.

Astfel, gaurile din peretii stancosi de la Carn Goedog si Craig Rhos-y-felin, de unde au fost taiate dalele monumentului, au fost sapate intre anii 3 400 si 3 200 i. Hs., insa complexul menhiric de la Stonehenge nu a fost ridicat mai devreme de 2 900 i. Hs.

Asta nu inseamna ca mesterilor de acum mai bine de 5 000 de ani le-au trebuit 500 de ani sa transporte materialul de constructie de la sursa la sit ci, cel mai probabil, ca monumentul a fost initial amplasat in alt loc, inainte de a fi demontat si refacut acolo unde il gasim azi.

Directorul proiectului, profesorul Mike Parker Pearson de la University College din Londra spune ca descoperirea este pur si simplu uimitoare si ca in viitor aceasta ii poate ajuta pe oamenii de stiinta sa gaseasca un raspuns la intrebarile: de ce a fost ridicat monumentul de la Stonehenge si de ce a fost mutat atat de departe de sursa de piatra.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.