Iulius Caesar

Caesar a fost unul dintre cei mai mari lideri din istorie, numele lui a devenit sinonim cu puterea imperiala, geniul militar si curajul. Iata pe scurt poveste fascinanta a vietii lui si cateva din citatele celebre care i-au marcat viata si cariera.

Iulius Gaius Caesar s-a nascut la Roma in anul 100 i. Hs. intr-o familie de patricieni (adica de aristocrati) ce apartinea clanului Iulia. Ramas orfan de tata devin capul familiei la varsta de 16 ani si urmeaza pentru inceput o cariera preoteasca ajungand mare preot al zeului Jupiter. Din pricina unor conflicte politice (la care Caesar nu participase direct) este persecutat de dictatorul Lucius Cornelius Sulla, este deposedat de demnitatea preoteasca, i se confisca averea si este nevoit sa se ascunda.

Reabilitat la interventia unor cunoscuti (dar fara a i se inapoia cele confiscate si fara a i se reda preotia), tanarul Caesar se decide sa paraseasca Roma si sa se inroleze in armata ajungand sa serveasca patria in Asia Mici, provincia Bithynia, in Turcia de azi.

In anul 78 i. Hs. , afland de moartea lui Sulla, Caesar decide sa se intoarca la Roma unde traieste modest intr-o casuta situata intr-unul din cartierele sarace ale capitalei. Aici urmeaza cariera de avocat devenind un personaj notoriu pentru lipsa de toleranta privind actele de coruptie si procesele rasunatoare impotriva unor guvernatori de provicii implicati in astfel de scandaluri de coruptie.

Reluandu-si cariera militara este capturat de pirati in Mediterana dar reusind sa scape din captivitate conduce personal o flota impotriva piratilor reusind sa-i captureze si sa-i condamne la moarte.

Toate aceste succese personale il propulseaza in politica devenind un personaj carismatic si iubit de soldati si de paturile sarace. In acest context este ales tribun iar apoi chestor in Hispania. Servind cu succes imperiul dintr-un colt in altul Caesar ajunge sa acumuleze o serie de functii militare, civile si religioase, o cariera impresionanta si in final sa ajunga unul dintre cei trei oameni care conduceau statul roman in acea vreme (ceilalti doi erau Pompei si Crassus).

Din aceasta postura Caesar controla provinciile din Hispania, sudul Frantei de azi sau Galia Transalpina si coasta Dalmatiei sau Illyricum. Insa ascensiunea lui Caesar abia acum incepe. In anul 58 i. Hs. se declansaza razboaiele galice prilej cu care Caesar reuseste in mod spectaculos sa anexeze Romei intreaga Galie, cu o forta militara sensibil inferioara triburilor galice. Calitatile militare si gandirea strategice ii ofera o faima nemuritoare.

Acum Caesar controla singur teritorii intinse si era de departe cel mai popular politician la Roma si admirat de soldatii sai. Insa succesul sai ii crea o serie de inamici printre politicienii romani, speriati de ascensiunea lui. In aceste conditii are loc razboiul civil intre Caesar si Pompei si celebra trecerea a Rubiconului in anul 49 i. Hs. Urmeaza o urmarire a lui Pompei prin aproape toate colturile imperiului, cursa de-a lungul careia Caesar isi consolideaza pozitia si devin dictator (o demnitate care se acorda in cazuri exceptionale pe o perioada de 2 ani, Caesar insa si-o ia pentru o perioada de 10 ani).

Desigur ca acumularea intregii puteri in mainile unui singur om nu era pe placul multora iar cei ce se temeau de puterea lui Caesar, inclusiv apropiati, au pus la cale un complot de asasinare ce a fost dus pana la capat in anul 44 i. Hs.

Din postura la care ajunsese si cu puterea politica fara precedent pe care o acumulase in propriile maini, Caesar impune o serie de reforme ce vor transforma Reublica intr-un imperiu fara egal in istorie.

Principalele citate care i se atribuie lui Caesar sunt pline de semnificatii si pot constitui un prilej de reflectare pentru orice muritor:

Lasii mor de multe ori inainte sa moara cu adevarat
Experienta este invatatoarea tuturor lucrurilor
Am venit, am vazut, am invins
Zarurile au fost aruncate
Iubesc onoarea, mai mult decat ma tem de moarte
Mai bine sa fiu primul intr-un sat decat sa fiu al doilea in Roma
Am trait destul in ani si in realizari

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.