Jocurile online, afaceri cat se poate de serioase

Jocurile (de tot felul) sunt o nisa foarte bine conturata in mediul online, insa in timp ce majoritatea site-urilor de gaming sunt o pierdere de timp atat pentru cei care le frecventeaza cat si pentru cei care le detin, 10% din site-uri aduna 90% din profitul industriei.

Sa ne gandim doar la Farmville, un joc aparut in 2009 si care a cucerit peste 40 de milioane de jucatori din lumea intreaba. Ei bine, Zynga, compania care a lansat acest joc, castiga anual in jur de 5 dolari pe jucator, de pe seama achizitiilor de obiecte virtuale, din joc (dar pentru care platesti bani cat se poate de reali).

Nu toate site-urile de jocuri online au succesul unor branduri consacrate, insa chiar si asa sunt destui antreprenori individuali care castiga bani frumosi din pasiunea internautilor pentru jocuri.

Daca vrei sa le calci pe urma iata ce modele de urmat ai putea sa alegi:

David Jaffe, nascut in 1973, este un cunoscut designer si programator american de jocuri video si de computer.

Cele mai cunoscute creatii ale sale sunt seriile Twisted Metal si God of War.

Din talentul si pasiunea sa pentru crearea de jocuri si-a creat o avere de peste 4 milioane de dolari.

Unul din principalele avantaje ale programarii si realizarii de jocuri video, este paleta foarte larga de optiuni. Exista o variatie foarte mare de jocuri (de la complicate jocuri de strategie pana la jocuri cu Barbie de imbracat sau gen Mario), iar inventivitatea si originalitatea fac parte din ingredientele succesului.

Desigur, drumul urmat de David nu este unul accesibil pentru oricine, ai nevoie de cunostinte de gaming, programare si IT, insa iti poti face un nume in industria jocurilor si fara ele.

Roy Hui, un australian de origine chineza, si-a dezvoltat propria afacere pe spinarea unui celebru portal de jocuri online din Australia, MMGN.com.

Modelul lui de business e unul accesibil si relativ usor de duplicat, motiv pentru care vom starui putin asupra lui.

Roy Hui era un pasionat de jocuri si membru al comunitatii MMGN, ca atatia alti tineri de varsta lui.

Pe forumul site-ului schimba impresii cu alti utilizatori si discutau despre ultimele aparitii.

La un momentdat, Roy a observat ca foarte multi utilizatori intrebau de unde pot cumpara anumite jocuri, altii le schimbau intre ei iar unii chiar le vindeau contra-cost.

Atunci i s-a aprins un beculet: sa realizeze un site dedicat exclusiv micului comert online cu intre utilizatori. Astfel a aparut MyGames.com.au, in decembrie 2011.

Inca de la inceput Roy Hui a avut o baza consistenta de utilizatori de pe forumul site-ului MMGN, tinand legatura cu ei si vorbindu-le despre site-ul sau. Practic site-ul sau a crescut pe seama traficului furnizat de comunitatea de utilizatori ai MMGN.

MyGames este un magazin virtual de jocuri video, un retailer care profita de o piata si se lasa dus de curentul acesteia.

Mare provocare a lui Roy este acum sa transforme MyGames in magazinul de jocuri nr. 1 al Australiei, in acest sens, incearca sa cucereasca un segment de piata nou: bunicii.

Daca pana acum majoritatea cumparatorilor aveau varste cuprinse in general intre 18 si 30 de ani, MyGames tinteste acum spre bunicii care vor sa cumpere jocuri pentru a le oferi cadou nepotilor. In acest sens a incercat sa ofere un design at mai simplu si cat mai practic.

Secretul unui astfel de business consta in politica de discounturi!

Nu are niciun sens sa vinzi CD-urile cu jocuri la un pret mai mare decat e pe piata, dimpotriva, pentru a-ti asigura o baza reala de clienti trebuie sa vii cu preturi mai mici, iar asta se obtine prin negociere directa cu producatorii si oferirea de tot felul de bonusuri, credite si vouchere catre clienti.

Daca si acest model de business vi se pare greoi, mai este totusi o modalitate de a castiga bani de pe urma industriei de gaming: un site cu jocuri gratuite.

Planul de business al unui astfel de site e cat se poate de simplu: oferirea de jocuri gratuite in vederea atragerii unui numar mare de vizitatori de pe urma carora sa castige bani prin vanzarea de reclame.

Desi pare mai simplu decat modele expuse mai sus, nu este neaparat si usor.

Jocurile le poti lua gratuit, fara probleme de pe site-uri consacrate precum Adicted Games, Happy Fish, jocuri Zuma sau FOG. Aceste branduri ofera gratuit jocuri flash spre a fi afisate pe alte site-uri, ca metoda de promovare a propriilor site-uri.

Deci gasirea jocurilor pe care sa le afisezi pe site-ul tau nu este o problema!

Problema este traficul!

Pe internet sunt sute de mii, daca nu milioane, de mici site-uri de acelasi profil. Ca site-ul tau sa devina cunoscut si vizitat, trebuie sa aiba ceva deosebit de restul turmei.

S-ar putea sa fie mai usor decat sa creezi propriul tau joc, asa cum face David Jaffe, sau decat sa devii un retailer de softuri, asa cum face Roy Hui, sau dimpotriva, s-ar putea sa fie mai greu. Diferenta e data de cat SEO cunosti si ce calitati antreprenoriale ai. Insa atat despre promovare online cat si despre marketing am vorbit si vom mai vorbi si in alte articole.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.