Piata cumparaturilor online, in continua crestere in Romania
Online-ul in general si cumparaturile de pe Internet in special, sunt inca departe de a-si fi epuizat potentialul de crestere, in ciuda faptului ca numarul utilizatorilor de Internet a crescut de la un an la altul.
Fenomenul este valabil atat la nivel mondial, cat si la nivel national.
Daca acum cativa ani cumparaturile online erau o necunoscuta pentru cei mai multi dintre concetatenii nostri, azi toata lumea a auzit de Emag si ofertele sale de Black Friday, cu tot cu problemele de livrare pe care le au curierii in acea perioada a anului (probleme cauzate tocmai de numarul mare de comenzi).
Astfel, in 2016, aproximativ 7 milioane de romani au cumparat cel putin un produs de pe Internet, cifra totala a incasarilor magazinelor online romanesti fiind de peste 2 miliarde de euro.
Cresterea este cu aproape 25% fata de anul precedent (2015).
Ce au cumparat romanii de pe Internet in 2016?
Ca si in anii trecuti, aproape jumatate dintre cumparaturile online facute de romani in 2016, au fost reprezentate de haine (inclusiv incaltaminte).
De la Zara, Bershka si alte branduri celebre, pana la traditionalele ii sau produse second-hand, produsele vestimentare sunt si vor fi la mare cautare in magazinele virtuale.
Pe locul doi, in topul celor mai cumparate produse de pe Internet, sunt gadgeturile electronice si aparatura electrocasnica, urmate apoi de produsele cosmetice si de parfumuri.
Recent, desi timid, se constata o usoara crestere a vanzarilor online de carti, in format clasic sau electronic.
Ordinea de preferinta a produselor arata un fapt interesant: femeile cumpara de pe Internet mai mult decat barbatii! Fapt ce explica procentul mare reprezentat de produsele vestimentare, produse cumparate adesea impulsiv, sub impulsul impresiei de moment.
In acelasi timp se observa si o modificare a comportamentului utilizatorului roman.
In 2016, pentru prima data, traficul de pe dispozitivele mobile a depasit traficul de pe deja clasicul PC, fenomen care explica si numarul tot mai mare de aplicatii pentru mobil dezvoltate de marile site-uri comerciale.
Nu este un secret pentru nimeni ca in mediul virtual, ca si in mediul de afaceri traditional, comerciantii duc o lupta acerba pentru vizibilitate, clienti si implicit incasari.
Din aceasta lupta au adesea de castigat afacerile dezvoltate pe orizontala, in cazul nostru site-urile care nu sunt magazine online, dar care profita de aceasta veritabila industrie prin oferirea de servicii publicitare.
Cu alte cuvinte, nu e nevoie sa iti bati capul cu livrari, aprovizionari sau clienti recalcitranti pentru a-ti castiga felia ta din placinta de milioane si milioane de euro care zboara in fiecare luna in mediul virtual, in urma unor tranzactii online.
Aici intram insa pe un alt teritoriu, unul atat de vast incat merita abordat intr-un articol aparte.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.