Lupta impotriva coruptiei: Eurodeputatii cer masuri si sanctiuni mai stricte in UE

Fiindca se apropie alegerile, Parlamentul European, si, in general, institutiile europene incearca sa relanseze lupta anticoruptie si sa para vajnici aparatori ai onestitatii. Asta in conditiile in care Parlamentul European a fost zguduit de un urias scandal de coruptie.

Europarlamentarii considera ca e necesara protejarea valorilor fundamentale ale UE, in conditiile in care 70% dintre europeni considera ca coruptia este larg raspandita. Comisia pentru libertati civile a aprobat proiectul de mandat de negociere care vizeaza consolidarea normelor impotriva functionarilor corupti in UE.

Deputatii europeni au modificat proiectul de prevederi anticoruptie pentru a acoperi o gama mai larga de persoane care joaca un rol de conducere, inclusiv „orice persoana careia i se incredinteaza sarcini de interes public sau careia i se incredinteaza un serviciu public”. Deputatii europeni doresc ca cei mai importanti factori de decizie ai UE – deputatii europeni, comisarii si presedintele Consiliului European – sa fie adaugati la categoria „inalti functionari” si sa fie supusi unor reguli mai stricte. De asemenea, au fost prevazute prevederi si pentru oficialii militari, directorii executivi de rang inalt ai companiilor publice si liderii partidelor politice reprezentate in Parlament.

Deputatii europeni au propus, de asemenea, sanctiuni mai stricte, in special in ceea ce priveste capacitatea infractorului de a ocupa o functie publica si excluderea accesului la finantare publica. Acestea ar urma sa includa masuri anticoruptie pentru combaterea conflictelor de interese (de exemplu, divulgarea ad-hoc a noilor conflicte, sanctiuni pentru nedeclararea activelor substantiale), a lobby-ului (de exemplu, cerinte minime de divulgare si inregistrarea obligatorie a reprezentantilor de interese).

MM

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.