Ce este Game Design-ul?
Nu este un secret faptul că a crea jocuri video este un proces complex și intens, indiferent dacă vorbim despre un simplu platformer sau ceva la fel de robust ca un MMORPG. Această complexitate începe în primul rând în stadiul ideii, care captează esența de viață a tuturor proiectelor de jocuri video – oricât de mult și-ar dori unii oameni, totuși, simpla născocire a unei idei nu face ca un joc video să apară drept produs finit.
Deci, ce ar trebui să facă un aspirant producător de jocuri video odată ce are ideea? Aici începe povestea designului jocului, un subdomeniu fascinant al dezvoltării jocului, care este crucial pentru întregul proces.
Game design-ul sau designul de joc poate fi considerat brațul de planificare al întregului proces de realizare a unui joc video. Niciun joc video nu se creează fără un plan, iar designul jocurilor video este, mai mult sau mai puțin, procesul de realizare a acelui plan. Domeniul este oarecum o hibridizare a creativității și abilităților tehnice care se combină într-o idee coerentă și concretă cu care oamenii pot lucra, îndeplinind sarcini acționabile.
Înainte de toate, design-ul de jocuri video este un domeniu tehnic. Pe de o parte, se așteaptă ca majoritatea designerilor de jocuri să cunoască un pic de programare, informatică și matematică. Deși în echipe mai mari s-ar putea ca ei să nu fie nevoiți să programeze deloc, trebuie totuși să aibă cunoștințe de bază pentru a supraveghea producția jocului. La urma urmei, dacă un programator din echipă face ceva care nu testează bine, designerul jocului va avea dificultăți în a comunica problema tehnică, dacă nu este familiarizat cu construcția jocului. Deci, a avea cunoștințele tehnice necesare, cel puțin, va ușura comunicarea pe măsură ce designul jocului este lustruit și perfecționat.
Multe genuri diferite de jocuri necesită, de asemenea, matematică destul de intensă. De exemplu, dacă proiectezi un joc de strategie de construire a unui oraș, trebuie să fii capabil să planifici costurile, resursele, să realizezi calendare pentru construcție sau câștiguri de resurse și așa mai departe. Acesta va trebui testat, reechilibrat, testat din nou, reechilibrat din nou etc. Pentru a îndeplini aceste sarcini, precum și pentru a face formulele inițiale, este nevoie de o înțelegere puternică a matematicii. Când un joc de sloturi pentru un casino online este proiectat matematic, procesul de bază începe cu alocarea simbolurilor și cu o distribuție a simbolurilor pe seturi separate de opriri indexate, formând „role”. Distribuția simbolurilor este apoi determinată matematic, astfel încât probabilitățile combinațiilor câștigătoare și unii indicatori statistici să se potrivească și cu obiectivelor dezvoltatorului.
Partea creativă a game design-ului include în primul rând ideea, la care se adaugă răspunsurile la diverse întrebări referitoare la estetica personajelor, la elementele disponibile în joc, dacă e vorba de un joc single-player ori multi-player etc. Acestea sunt elementele exacte care ajută un designer să proiecteze jocul – de la personaje și intrigă, la designul nivelurilor, la mecanica modului în care este jucat jocul video, la dezvăluirea ei într-un mod distractiv și chiar și la estetică. Pentru fiecare aspect de acest fel trebuie să se găsească un răspuns, iar designerii de jocuri sunt cei care au această atribuție. În esență, ei iau acea idee de bază și creează o narațiune din ea – una specifică, care ajută la elaborarea elementelor asamblate piesă cu piesă pentru a face ca întregul puzzle al unui joc video să se potrivească perfect.
În general, game design-ul este pe de o parte despre creativitate, care se referă la crearea unui mood, a unei atmosfere, a poveștii și esteticii jocului video, iar pe de altă parte, include cunoștințele tehnice care decid mecanica jocului, echilibrarea și alte aspecte. Designul jocului este un domeniu de studiu robust, care implică la fel de mult să știi cum și de ce să faci un anumit lucru, precum și să-ți folosești imaginația pentru a crea posibilități noi.
Cu toate acestea, indiferent care parte se află în focus, designul jocului este despre crearea planului inițial, cunoașterea instrumentelor și tehnicilor de la baza sa și despre modul în care acesta va dicta cum anume jocul complet se reunește ca o singură experiență.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.