Nişe şi sub-nişe
Ok, vrei sa incepi o afacere online, vrei sa-ti deschizi un site si chiar te-ai gandit despre ce va fi si ce subiecte va aborda, intr-un cuvant ti-ai ales nişa in care urmeaza sa activezi, adica tematica site-ului tau. Dar esti sigur ca te-ai gandit bine? Articolul de mai jos s-ar putea sa-ti dea cateva idei interesante si profitabile si sa te ajute sa alegi o nişă cu adevarat profitabila pentru afacerea ta.
Majoritatea celor care se gandesc sa inceapa o afacere online sunt tentati sa aleaga nişele asa-zis fierbinti, adica acelea despre care au auzit ei ca sunt cele mai profitabile (medicina, dating, auto, etc.). Desi la o prima vedere pare o strategie buna nu este neaparat asa. Principalul obstacol in a reusi intr-o astfel de nişă este concurenta puternica pe care ar trebui sa o baţi. In astfel de nişe consacrate, concurenta este foarte mare, pentru un site nou va fi foarte greu sa concureze pe aceleasi cuvinte-cheie cu un site puternic ce are in spate investitori seriosi. Care ar fi deci cea mai buna alegere in materie de nişă atunci cand deschidem un site nou?
Ideal ar fi sa gasim o nişă neexploatata inca sau sa cream noi una, cum acest lucru nu este tocmai usor, solutia ce mai la indemana este gasirea unei sub-nişă. Sub-nişele sunt segmente de piata desprinse dintr-o nişă principala. De exemplu site-urile care ofera informatii, produse si servicii din domeniul medical foarmeaza o nişa principala, sa-i zicem medicina. Site-urile care abordeaza doar subiecte legate de tratamentul diabetului folosesc o sub-nişă. Ramificarea poate merge si mai departe putand fi exploatata o sub-nişă bazata doar pe complicatiile diabetului cum ar fi de exemplu site-uri cu retete culinare pentru diabetici, site-uri cu informatii despre complicatiile pe care le da diabetul la ochi sau picioare. Sau sa luam nişa Auto, o sub-nişă este tuningul auto sau si mai departe, o sub-nişă a tuningului auto este piata anvelopelor de iarna. Si exemplele pot continua pentru aproape orice domeniu sau nişă aleasa.
Creandu-ti afacerea online in jurul unei sub-nişe, sansele de a ajunge in top pentru cuvinte-cheie relevante este mult mai mare si deci si sansele de a avea o afacere online profitabila si de a deveni chiar un brand online in domeniul ales, decat daca te-ai arunca in lupta cu marii rechini ai unor nişe consacrate.
Prin urmare alegerea nişei poate fi o problema esentiala care sa determine succesul sau dimpotriva, esecul, unei afaceri online. Ea trebuie aleasa in functie de concurenta existenta in acel moment pe piata, de oportunitatile de monetizare pe acea nişa si bineinteles, nu in ultimul rand, de aptitudinile si de cunostintele tale in acel domeniu.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.