Produsele electrocasnice, o piata in plina dezvoltare in Romania
Produsele electrocasnice sunt si vor fi mereu la mare cautare, pe masura ce tehnologia evolueaza constant aducand cu sine noi avantaje si noi arii de aplicatii pentru diversele electronice de uz casnic.
Clientii vor cauta mereu cele mai bune masini de spalat rufe, cele mai economice aparate de aer conditionat sau cele mai ieftine prajitoare de paine.
Producatorii la randul lor, se vor duela mereu in produse care mai de care mai moderne iar retailerii in oferte de pret atractive.
Industria confortului ambiental a cunoscut un adevarat boom in ultimii 30 de ani, gratie evolutiei tehnologice care a facut posibila producerea de bunuri electrocasnice de larg consum, la preturi convenabile.
Ea a speculat cu succes caracterul competitiv al clasei de mijloc (o forta emergenta in majoritatea statelor lumii), nevoia ei de a-si confirma succesul financiar prin confortul tot mai ridicat al propriului camin si nu in ultimul rand lipsa timpului pentru activitatile clasice de menaj.
Iar lucrurile nu se vor opri aici. Produsele de ultima generatie isi vor gasi mereu locul pe piata, fie ca vorbim aici despre masini de spalat cu programe complexe de stoarcere si uscare, de aparate de aer conditionat cu memorie, de filtre de cafea inteligente si alte produse care pana acum 10 ani pareau de domeniul SF-ului.
Aceste tendinte sunt cu atat mai vizibile pe piata autohtona, cu cat consumul intern si-a reluat in ultimul an trandul ascendent, dupa perioada de criza economica pe care am traversat-o.
Dincolo de traditionalul Arctic, care de altfel a trecut cu bine examenul tranzitiei, gratie investitorului turc de la Arçelik, tot mai multi producatori de electrocasnice si-au facut in ultimii ani intrarea pe piata romaneasca.
Suntem inca mult in spatele Poloniei (unul dintre cei mai mari producatori de electrocasnice din Europa) si probabil nici nu ii vom ajunge vreodata, insa putem spera la o crestere semnificativa a acestui sector din moment avem un potential urias in domeniu iar primele semnale pozitive nu au intarziat sa se arate.
Italienii de la De`Longhi sau nemtii de la Karcher, au investiti zeci de milioane de euro in unitati de productie din Romania.
Investitorii sunt atrasi aici de forta de munca relativ ieftina si bine calificata, de costurile scazute la chirii si imobiliare (comparativ cu cele practicate in Occident) si nu in ultimul rand de piata interna in plina expansiune (chiar daca multe dintre produse merg si la export).
Cu o politica guvernamentala favorabila investitiilor straine, Romania ar putea deveni un veritabil hub al industriei electrocasnice, marile firme producatoare atragand dupa sine dezvoltarea unor intregi retele de afaceri de nisa, de la comerciantii din marile magazine, pana la bloguri si magazine electronice sau firme de reparat electrocasnice.
Ramane de vazut in ce masura aceasta viziune realist-optimista va putea prinde contur in viitorul apropiat.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.