Tot ce trebuie sa stiti despre sistemele de supraveghere
Sistemele de supraveghere video au ajuns foarte populare in ultima vreme datorita preturilor din ce in ce mai mici si a nevoii de protectie si siguranta. Aceste doua nevoi au condus omul modern in directia potrivita. Pentru a satisface nevoia de confort, protectie si siguranta intr-o luma moderna, omul a creat sistemele de supraveghere video, o solutie eficienta pentru a hrani aceste doua nevoi.
La SKUT.ro, magazin online specializat in CCTV, puteti gasi echipamente de supraveghere video de cea mai buna calitate, accesibile, cu garantie si drept de retur.
In decursul anilor aceste sisteme au suferit modificari majore. Fata de ceea ce avem acum pe piata, camerele de supraveghere aratau usor diferit in trecut. Aveau un format Box Camera cu carcase rezistente in orice anotimp. Lentilele trebuiau schimbate in functie de necesitati, rezolutia de filmare era mica si se masura in linii TV, iar senzorii infrarosu erau atasati separat.
Lucrurile s-au schimbat in bine acum, camerele fiind mult mai evoluate, iar inregistrarile se pot face pe termen foarte lung. S-a trecut de la tehnologia analogica la cea IP sau analogica HD, fiecare producator oferind proriile sale tehnologii. Design-ul camerelor s-a schimbat radical, existand acum mai multe tipuri: dome, bullet, cube, speed dome, fisheye etc.
Camerele include mai multe tehnologii decat in trecut, multe functii software noi si au o constructie mai compacta. Lentilele sunt fixe sau varifocale cu zoom motorizat sau manual, senzorii de infrarosu sunt amplasati imediat langa lentila pentru a oferi o imagine cat mai buna pe timp de noapte, se pot regla manual sau electronic, iar modelele de top ofera incalzire in perioada iernii.
Functiile software integrate pe camerele moderne sunt foarte avansate. De la simpla recunoastere faciala s-a ajuns ca respectivele camere sa poata recunoaste numerele de inmatriculare si sa ofere acces intr-o locatie pe baza lor, sa detecteze cand un obiect este miscat de la locul lui sau cand un obiect nou a patruns intr-o incapere, sa numere persoanele dintr-o camera, sa urmareasca un obiect sau o persoana sau sa declanseze o alarma la prezenta miscarii.
Solutiile de inregistrare au suferit si ele modificari. In functie de tipul camerei, daca aceasta este analogica sau IP, se alege un DVR sau un NVR. Acestea sunt de fapt Digital (Network) Video Recordere si au rolul de a asigura o buna functionare a camerelor, de a stoca informatiile capturate de acestea si control amanuntit.
DVR-urile sau NVR-urile permit conectarea camerelor intr-un format de 4, 8, 16, 32, 64 etc canale. La interiorul acestora se monteaza HDD-uri pentru stocare, unele dintre ele permitand chiar mai mult de un HDD. Ofera acces la functiile software ale camerei si in acelasi timp ofera si el anumite functii dedicate.
Un mare avantaj adus de avansul tehnologic este compatibilitatea cu un smartphone. Imediat ce telefoanele au inceput sa devina inteligente si sa ruleze diferite aplicatii, producatorii cei mari de echipamente de supraveghere au incercat sa ofere o solutie buna de a putea vedea imaginile oferite de camere direct pe telefonul mobil.
Aplicatiile de acest gen sunt disponibile de obicei pe cele doua platforme foarte populare, iOS si Android. Permit sa realizam setari destul de amanuntite sistemului de supraveghere si sa urmarim imaginea Live, dar sa putem accesa si filmari mai vechi. Folosind o astfel de aplicatie puteti renunta la monitor sau televizor.
Pentru ca am pomenit de televizor si monitor, acestea sunt esentiale la inceput. DVR-ul sau NVR-ul se conecteaza la un ecran pentru a putea realiza setarile de baza. El este esential si pentru a realiza primul setup si daca va place puteti sa il dedicati sistemului. Insa ulterior nu mai devine esential ci doar optional. Deoarece aplicatia va permite sa vedeti imaginea direct pe telefon, un televizor sau monitor nu mai are rost.
Pentru conectarea camerelor este nevoie de alimentare pentru fiecare dintre acestea sau de o sursa comuna de curent. Camerele nu se mai vand cu alimentatoare inclus, deci trebuie achizitionate separat. In schimb, DVR-urile sau NVR-urile vin cu alimentare.
Informatii suplimentare poti afla si dintr-un articol foarte bine documentat, scris pe antena3.ro, despre cum construiesti un sistem de supraveghere de la A la Z.
SKUT.ro este un magazin online cu o 20 de ani experienta in domeniul CCTV, unde puteti gasi echipamente de cea mai buna calitate. Va ofera o gama larga de produse pentru toate buzunarele, garantie, drept de retur si asistenta tehnica gratuita.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.