Ce presupune decalcifierea espressorului si in ce conditii o faci
Dupa alegerea produsului potrivit din gama de espressoare foarte bune, una dintre activitatile principale ale utilizatorilor pe care nu trebuie sa le neglijeze include decalcifierea. Desi multi o cunosc ca activitate caracteristica mai mult masinilor de spalat rufe sau vase, decalcifierea este importanta si la espressoare.
De fapt, aceasta este recomandata pentru toate electrocasnicele care folosesc apa si care sunt supuse depunerilor de calcar. Practic, decalcifierea consta in indepartarea acestor depuneri si trebuie facuta in mod constant si corespunzator, periodic, pentru a prelungi durata de viata a espressorului, in acest caz.
Cand se decalcifiaza espressorul?
Potrivit lui AdiLupu.com, utilizatorii espressoarelor trebuie sa puna accent pe preventia aparitiei depunerilor de calcar. Nu este necesar ca acestia sa astepte sa se depuna calciu, pentru a interveni, pentru ca de multe ori este mai greu sa se rezolve problema decat sa se previna. In urma depunerilor minerale poate fi posibil sa fie nevoie de inlocuirea pieselor afectate care ar putea costa mai scump decat decalcifierea realizata la momentul oportun.
Pentru a evita astfel de situatii, se recomanda efectuarea unei operatiuni de decalcifiere a aparatului de facut cafea o data la doua sau trei luni. Daca aparatul nu este folosit zilnic sau este folosit mai rar, se poate face decalcifierea tinand cont de numarul cafelelor espresso preparate. Este potrivit ca decalcifierea sa se realizeze dupa fiecare 500 de cafele, mai mult sau mai putin.
Intre cele doua decalcifieri, se monitorizeaza rezervorul aparatului care, daca da semne de aparitie a unor cristale de culoare alba pe fund, trebuie decalcifiat din nou, chiar daca nu a trecut mult timp de la ultima operatiune de acest gen.
Solutii necesare pentru decalcifiere
Pentru a decalcifia espressorul este necesar ca utilizatorii sa respecte indicatiile producatorilor care ofera de regula si solutii speciale pentru produsele proprii. Cea mai buna solutie de decalcifiere este de fapt cea recomandata de producator, fiind indicate si produsele universale, dar in niciun caz solutiile recomandate pentru alte electrocasnice pentru ca pot contine substante toxice care ajung in cafeaua consumata.
Daca solutiile din comert par prea scumpe sau prea toxice sau de neincredere, utilizatorii pot prepara propria lor solutie, dizolvand doua linguri de sare de lamaie la litrul de apa si turnand acest amestec in rezervorul espressorului. Sunt si situatii in care utilizatorii folosesc otetul, dar aceasta nu este varianta recomandata din cauza mirosului care va persista in aparat.
Cum se realizeaza decalcifierea espressorului?
Operatiunea de decalcifiere este destul de precisa si presupune respectarea urmatoarelor etape:
- scoaterea din priza a aparatului de facut espresso;
- espressorul se lasa sa se raceasca daca abia a fost folosit;
- se prepara solutia de decalcifiere intr-o sticla sau in alt recipient, respectand indicatiile specifice acestui produs, indicatii usor de gasit pe eticheta sau in prospect;
- se va turna solutia de decalcifiere in rezervorul aparatului, dupa care acesta se va conecta din nou la priza;
- se porneste pompa si se lasa sa curga aproximativ 200 ml de solutie
- se repeta aceasta operatiune pentru sistemul de aburi si se desfileteaza rotita de presiune, lasand ca aceeasi cantitate de apa sa curga;
- se opreste aparatul timp de un sfert de ora, in care solutia actioneaza si operatiunile anterioare se repeta, respectand pauzele de 15 minute;
- se clateste bine rezervorul la final si se umple cu apa, repetand pasii anterior mentionati, fara a mai lasa sa treaca 15 minute intre etape.
Asadar, se poate concluziona ca pentru a evita depunerile de calcar si espressorul sa poata fi folosit in mod corespunzator o perioada cat mai indelungata de timp, se recomanda decalcifierea in perioadele recomandate de producator sau atunci cand aparatul da semne ca retine calciul din apa. De aceea, specialistii recomanda evitarea folosirii apei direct de la robinet, cu exceptia cazului in care se foloseste un sistem de filtrare care retine impuritatile si substantele nocive.
Specialistii sustin folosirea apei din comert, plate, dar si aceasta poate contine cantitati mari de minerale, ceea ce inseamna ca decalcifierea aparatului ramane o operatiune ce nu trebuie tratata cu superficialitate, sub nicio forma, de catre cei responsabili cu mentinerea produsului in conditii bune de functionare.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.