Recalificare pentru finanțiști

Nouă din zece companii din România au în plan să investească în programe de recalificare şi de training pentru angajaţii din departamentele financiare, în mare parte (77%) finanţate din bugete interne, reiese din concluziile studiului Deloitte CFO Survey România, dat publicităţii marţi.

Conform raportului, mai mult de o treime (34%) dintre directorii financiari din România consideră că posibilitatea de a se concentra pe sarcinile cu mai multă valoare adăugată reprezintă cel mai important beneficiu al implementării procesului de transformare digitală, urmată de reducerea timpului alocat activităţilor de raportare, închidere etc. (31%) şi de creşterea fiabilităţii datelor (18%).

Pentru a finanţa procesul de transformare digitală, majoritatea companiilor apelează la surse bugetare interne (77%), urmate de fonduri UE, atât din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), cât şi din alocările din programele multianuale (32%). Pe de altă parte, sursele de finanţare cel mai puţin atrăgătoare sunt creditele bancare (17%) şi obligaţiunile „verzi” (9%).

Studiul Deloitte relevă, totodată, că aproape jumătate dintre companii (45%) consideră că transformarea digitală înseamnă automatizare, dar şi soluţii de planificarea a resurselor întreprinderii – ERP – (22%), alinierea şi integrarea datelor (18%) şi actualizarea modelelor operaţionale (15%).

În ceea ce priveşte motivele implementării proceselor de transformare digitală în departamentele financiare, peste 40% dintre companiile româneşti menţionează strategia, apoi scăderea procentului de erori (22%), gestionarea muncii la distanţă (14%) şi scăderea costurilor (13%).

De asemenea, peste 80% din totalul companiilor respondente fac, deja, paşi în procesul de transformare digitală a departamentelor lor financiare, în timp ce 18% se află în faza de planificare, iar sectoare precum servicii financiare, energie, utilităţi şi minerit, tehnologie, mass-media şi telecomunicaţii par să fie mai avansate în această direcţie.

Potrivit sursei citate, ariile departamentelor financiare în care companiile vor investi cu prioritate în formare sunt: planificarea şi analiza financiară, contabilitatea şi controlul.

În acelaşi timp, ritmul lent de recalificare a angajaţilor reprezintă unul dintre cele mai mari obstacole în implementarea transformării digitale în companii, după cum menţionează 30% dintre participanţii la studiu, la fel ca nivelul investiţiilor necesare (49%) şi gradul scăzut de digitalizare a instituţiilor publice (42%).

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.