Renașterea litoralului românesc

Sezonul estival 2016 a bătut noi recorduri în ceea ce privește numărul de turiști ajunși pe litoralul românesc. Cei care nu și-au făcut rezervari din timp, cu greu au mai putut găsi soluții de cazare la pensiuni sau persoane fizice, pentru că litoral-romaneschotelurile au fost în acest sezon, full!

Pe scurt, în jur de un milion de români au ajuns în vara acestui an la mare, o cifră psihologică ce încununează un trend ascendent început în urmă cu câțiva ani.

Ceea ce este și mai îmbucurător e faptul că din 2015, ba chiar din 2014 pe alocuri, vedetele litoralului au început să fie stațiunile din sud (Eforie Nord, Costinești, Venus și chiar Mangalia și Vama Veche) unde, în medie, hotelierii au înregistrat creșteri ale încasărilor cu aproximativ 10% pe an.

Fenomenul a putut fi surprins și în mediul online unde numărul de căutări, cât și concurența, au crescut foarte mult pe anumiți termeni-cheie precum cazare, hoteluri pe litoral, pensiuni, etc.

Cei care au avut nevoie de servicii de cazare în Costinești in vara lui 2016, de exemplu, știu foarte bine ceea ce vreau sa spun.

Mai norocoși au fost cei care au ales în acest an zone mai puțin cunoscute (dar nu și mai puțin frumoase) precum Tuzla, Limanu sau Sulina, destinații care vor atrage și ele din ce în ce mai mulți turiști în anii ce vor urma.

Care este explicația?

Renașterea litoralului românesc de datorează unui cumul de factori care au determinat această evoluție pozitivă a turismului autohton în ultimii ani.

Pe deoparte avem anii de criză economică, perioadă care a redefinit regulile jocului formate în perioada de boom imobiliar.

Ieftinirea proprietăților imobiliare a frânat afacerile bazate pe speculații dar le-a impulsionat pe cele cu bătaie lungă, în domeniul turismului.

Cine a avut bani și a dorit să investească în hoteluri, pensiuni, restaurante, etc., acum a avut ocazia.

Revenirea lentă a economiei, după anii de criză, a însemnat o creștere a veniturilor românilor, creștere care s-a reflectat fără doar și poate și în modul în care au ales să își petreacă vacanțele și zilele libere.

În fine, un al treilea factor important a fost situația internațională. Criza din Turcia, refugiații și teama de atentate teroriste i-a făcut pe mulți români să opteze pentru litoralul românesc în locul unor concedii în străinătate.

Frica de atentate nu i-a mânat doar pe români spre litoralul vestic al Mării Negre ci și pe străini. Surpriza acestui an a fost de departe creșterea numărului de turiști din Israel, dar și din Grecia, care au ales să ne viziteze țara.

La fel ca mulți dintre noi și ei au fost nevoiți să își găsească din timp oferte de cazare în Eforie Nord, Mamaia sau Năvodari, folosind Internetul, promovarea online fiind un mijloc eficient prin care mulți hotelieri își promovează cu succes serviciile.

Provocarea, pentru anii ce vin, e aceea ca trendul ascendent să fie menținut și cultivat prin acțiuni concertate ale autorităților locale (infrastructura lasă mult de dorit în anumite stațiuni din sudul litoralului), organizarea de concerte și evenimente și prin programe naționale pentru turism.

 

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. Anonim Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.