Resursele naturale ale Romaniei, o provocare si o oportunitate pentru economia viitorului

Resursele naturale ale Romaniei au fost de-a lungul timpului obiectul multor mituri urbane, dezbateri si proiecte economice.

Datorita exploatarii intensive de-a lungul anilor insa, unele dintre aceste resurse sunt aproape epuizate (situatie specifica intregii planete, nu doar in cazul Romaniei), altele insa, prin politici de mediu si exploatari rationale, pot fi practic inepuizabile si pot constitui baze ale unei noi politici economice la nivel national.

Ce resurse ni se vor termina curand?

Sa incepem intai cu vestile proaste, nu peste mult timp, resurse care timp de decenii au constituit faima economiei romanesti, se vor termina.

Conform unor rapoarte de consultanta de mediu, daca se vor pastra cantitatile actuale de productie, petrolul romanesc va deveni amintire peste aproximativ 20 de ani, iar gazele naturale (cu exceptia celor de sist), ne vor mai ajunge pentru doar 10 ani.

Carbunele de productie interna se va epuiza si el tot cam in 10 ani, in schimb exploatarea rezervelor de metale a scazut foarte mult (aurul si argintul nu se mai extrag din muntii Romaniei de cativa ani buni deja, insa cu siguranta situatia se va schimba in viitor).

Penuria de resurse impinge companiile de exploatare sa caute noi tehnoogii de extragere a zacamintelor din cele mai ascunse cotloane ale Pamantului, insa aceste tehnologii (vezi discutiile din jurul gazelor de sist sau a exploatarii miniere cu cianuri) implica un impact devastator asupra naturii.

Societatea civilia a devenit in ultimii ani tot mai constienta de problematica resurselor naturale si de impactul devastator al exploatarii acestora asupra mediului.

Astfel protestele si opinia publica defavorabila au reusit sa blocheze exploatarea miniera de la Rosia Montana, in ciuda unei campanii publicitare extrem de agresive din partea companiei Gabriel Resources.

Practic toate resursele metalifere (si nu numai) din lume aflate in sol in stare bruta, vor fi epuizate in viitorul nu foarte indepartat. De atunci inainte omenirea se va baza doar pe reciclarea metalelor iar in ceea ce priveste combustibilii fosili va trebui sa gaseasca noi tehnologii de locomotie, care sa consume resurse regenerabile.

Situatia este una globala iar economia Romaniei va fi nevoita sa se adapteze urmand trendul general.

Astea sunt insa vestile proaste, sau cel putin asa par la prima vedere, din fericire insa, Romania detine o multime de alte resurse naturale, de aceasta data regenerabile, care, exploatate cu cap si prin politici de mediu inteligente, pot fi practic inepuizabile, constituind sursa de prosperitate pentru generatii si generatii de romani de acum inainte.

Resurse naturale care ar putea fi inepuizabile

Padurile si fauna lor. Romania este acoperita de paduri in proportie de aproape 30%, paduri in care inca mai traiesc salbaticiuni care in alte parti ale Europei au disparut de mult (ursi, lupi, rasi, capre negre etc.).

Surse de lemn si de fructe de padure, dar si de fauna cinegetica de o mare valoare economica (un vanator strain plateste si pana la 20 000 de euro pentru impuscarea unui urs romanesc), padurile Romaniei au fost prea mult in ultimii ani prada unor adevarate mafii ale lemnului.

Recent insa, prin realizarea unor proiecte de impaduriri (cum ar fi infiintarea de perdele forestiere), corelate cu actiunile DNA de combatere a coruptiei, se pun bazele premizelor pentru refacerea plamanului verde al Romaniei.

Daca se va continua in aceasta directie exista sanse mari sa reusim sa prezervam acest imens potential economic si ecologic deopotriva pe care il reprezinta codrii.

Pasunile si terenul agricol. Nu mai e un secret pentru nimeni ca agricultura, prin prisma calitatii solului, a numarului mare de hectare nemuncite si a folosirii inca reduse a substantelor chimice sintetie, reprezinta un alt mare atuu al Romaniei. Se estimeaza ca solul romanesc are capacitatea de a hrani 80 de milioane de oameni.

Daca se reuseste pastrarea unui echilibru optim intre exploatarea agricola intensiva si grija fata de conservarea aestei resurse, produsele agricole bio vor deveni o sursa importanta de valuta pentru balanta comerciala externa a tarii.

Apele. Reprezinta o a 3 a mare bogatie naturala, virtual inepuizabila a Romaniei. Raurile sunt o sursa excelenta de energie electrica nepoluanta, dar si o bogata sursa de peste pentru entitatile care vor sti sa puna pe picioare ferme piscicole nu departe de cursul raurilor montane (acolo unde sunt conditii propice pentru cresterea unor specii valoroase economic, asa cum e de exemplu pastravul).

In fine, apele minerale sau cele cu proprietati balneo, sunt o alta categorie de resurse naturale care vor fi tot mai cautate pe piata externa, intr-o Europa din ce in ce mai imbatranita.

Depinde doar de noi felul in care vom reusi sa impiedicam contaminarea (ceea ce echivaleaza cu pierderea acestor ape) si sa asiguram prezervarea acestor resurse de mediu, pe care alte tari le-au pierdut de mult dar pe care le cauta din ce in ce mai mult in Romania.

Potentialul urias al acestor bogatii naturale poate fi in acelasi timp o mina de aur pentru economia romaneasca dar si un blestem, totul depinde numai de politica si viziunea interna vizavi de aceste daruri ale naturii.

Salvează

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.