Romania ar putea beneficia de pe urma unui nou razboi rece
Cresterea tensiunilor dintre NATO si Rusia are sanse mari sa se transforme (daca nu s-a transformat deja) intr-un nou razboi rece.
De data aceasta, spre deosebire de anii `50, Romania se afla in sfera de influenta americana si daca scenariul se va repeta, sunt sanse mari sa ne numaram printre tarile care au de castigat de pe urma rivalitatii ruso-americane.
In ciuda discursului agresiv al lui Putin, este putin probabil ca intre NATO si Rusia sa izbucneasca un razboi deschis, clasic, insa consecintele economice ale noului inghet diplomatic nu sunt deloc de neglijat.
Pentru a intelege mai bine ce s-ar putea intampla in Romania in urmatorii ani, in conditiile in care Rusia va continua sa adopte o politica belicoasa si izolationista, trebuie sa ne uitam la ce s-a intamplat in timpul ultimului Razboi Rece in tarile aflate in apropierea blocului sovietic dar in sfera de influenta americana si vorbim aici in special de Grecia, Turcia si fosta R.F.G.
Datorita faptului ca erau aproape de blocul comunist, americanii au acordat acestor tari o atentie deosebita.
Nu doar ca si-au creat baze militare pe teritoriul lor dar au facut tot ce le-a stat in putinta pentru ca aceste tari sa fie stabile din punct de vedere politic si economic. Aceasta stabilitate era necesara pentru ca opinia publica din tarile respective sa ramana atasata de valorile occidentale iar tarile respective sa aiba si motivele dar si resursele necesare pentru a ramane in tabara pro-americana.
Astfel, Grecia si Turcia au beneficiat de-a lungul vremii de miliarde de dolari, ajutoare nerambursabile dar si de investitii americane consistente. Despre R.F.G. nu cred ca mai are rost sa vorbim si oricum situatia actuala a Romaniei e mai aproape de cele ale Greciei si Turciei din timpul Razboiului Rece, decat de cea a R.F.G.-ului.
Revenind in zilele noastre, situatia pare sa se repete, de data asta cu Romania, Polonia si Tarile Baltice in rolurile avute anterior de Grecia si Turcia.
Deja americanii au construit baze militare in aceste tari si au inceput sa investeasca deja (cea mai importanta investitie a lor in Romania e Ford la Craiova dar sunt zvonuri credibile conform carora Bell Helicopter urmeaza sa deschida o linie de productie la Brasov).
Mult asteptata ridicare a vizelor catre SUA se incadreaza in aceeasi linie de crestere a interesului american pentru romani.
Toate astea, puse cap la cap, inseamna pentru Romania locuri de munca, bani la bugetul de stat, pe scurt dezvoltare si prosperitate.
Asta cel putin in teorie pentru ca in calea acestui scenariu optimist stau trei virtuale obstacole: pe deoparte capacitatea liderilor nostri politici de a negocia avantajos cu americanii, posibilitatea ca tensiunile sa fie dezamorsate si in fine, pe de alta parte posibilitatea (mica dar reala) ca noul razboi rece sa se transforme intr-unul cald.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.