Sfaturi utile la amenajarea unei bucatarii
O bucatarie moderna, pentru a-si merita numele, trebuie sa indeplineasca urmatoarele obiective: sa fie un spatiu intim, practic si in acelasi timp placut.
Un mobilier elegant, o gresie si faianta in culori calde sau o hota telescopica pentru bucatarie, sunt tot atatea metode prin care pot fi atinse obiectivele de mai sus, insa principala provocare ramane combinatia fericita dintre spatiul disponibil, gusturile personale si resursele financiare pe care suntem dispusi sa le investim in acest demers.
Solutia ideala, in special pentru bucatariile modeste ca si spatiu, este mobila realizata la comanda. Motivele sunt prea evidente pentru a le mai detalia insa merita oferite cateva ponturi care te pot ajuta sa obtii maximum de beneficii cu un minim de efort.
Exploateaza spatiile verticale!
Foloseste din plin rafturile si dulapioarele suspendate, astfel incat niciun obiect sa nu ocupe pretiosul spatiu ramas liber.
Foarte eleganta, si in acelasi timp utila, este in acest sens si hota telescopica incorporabila.
Dincolo de faptul ca te ajuta sa faci economie la spatiu, existenta unei hote intr-o bucatarie mica, este aproape obligatorie, avand in vedere ca spatiul mic face aburul sa fie nu doar suprarator de vizibil dar detemina infiltrarea acestuia in tencuiala ceea ce favorizeaza astfel aparitia mucegaiului.
Aveti de ales dintre mai multi producatori de marca, insa cele mai apreciate hote telescopice sunt Heinner, Hansa sau Gorenje, producatori consacrati care ofera o varietate mare de produse in ceea ce priveste debitul de aer, capacitatea motorului si nu in ultimul rand, pretul.
Exploateaza inteligent fiecare spatiu, inclusiv colturile, folosind sisteme de deschidere inedite, astfel incat sa nu apara spatii goale inaccesibile, in detrimentul spatiului util.
In masura in care este posibil, incearca sa incorporezi in mobila si electrocasnicele mari de bucatarie (cuptor, aragaz, frigider, etc.), astfel iti va ramane mai mult spatiu pentru a te desfasura.
Culori deschise
Este un truc folosit succes in incaperie mici pentru a da impresia de continuitate si largime.
Desi aici gusturile subiective nu se discuta, nu e un secret pentru nimeni ca nuantele inchise fac incaperea sa para mai mica decat este in realitate.
Acelasi efect il au si aglomerarile de culori, mai ales contrastele. Prin urmare sunt recomandate culorile calde, asortate (ideal ar fi o bucatarie decorata preponderent cu o singura culoare, dar cum spuneam, gusturile nu se discuta).
Armonizati deci culorile mobilierului cu cele ale gresiei si faiantei. Crem, bej, albastru deschis, galben sau alb, sunt culorile pe care le-as recomanda personal.
Pentru a adauga o tenta mai vesela puteti lipi pe mobilier sau pe unul dintre pereti abtibilduri haioase, fara insa a exagera la acest capitol.
Tot pentru impresia de spatiu, recomand montarea unei oglinzi, pe unul dintre pereti, una de dimensiuni mari dar nu exagerate.
Nu ignora sursele de lumina!
Lumina este foarte importanta intr-o bucatarie, nu atat pentru aspectul estetic, cat mai ales pentru cel practic. Chiar daca ai o bucatarie care beneficiaza de lumina naturala, este indicat sa montam corpurile de iluminat deasupra zonelor de lucru (blat de bucatarie, aragaz, masa, etc.).
Acestea sunt principalele aspecte de care ar trebui sa tinem seama in amenajarea bucatariei, restul tine de gusturile fiecaruia si nu in ultimul rand de posibilitati.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.