La ce trebuie sa fiu atent cand cumpar un polizor?

ponturifierbintiCum aleg cele mai bune scule? Raspunsul tine de fiecare in parte. Inainte de toate trebuie sa te gandesti daca lucrezi cu sculele in regim hobby (de cateva ori pe luna si, chiar si atunci, o durata foarte scurta de timp) sau in regim profesional (lucrezi in domeniu sau esti atat de pasionat incat gasesti in fiecare zi cate ceva de facut acasa).

Astazi o sa ne concentram pe alegerea unui polizor unghiular care, desi la prima vedere pare o alegere destul de simpla, nu e deloc asa.

Ce poti sa faci cu un polizor? Sa tai, sa slefuiesti, sa polizezi. Bineinteles, discul folosit trebuie sa fie destinat tipului de lucrare pe care vrei sa o executi (inclusiv tipul de material) si sa te asiguri ca are exact acelasi diametru specificat de producator. In momentul in care te hotarasti sa faci o achizitie trebuie sa fii atent la:

  1. puterea motorului sau a bateriilor in cazul in care alegi un flex cu acumulator si nu unul cu alimentare la priza. Exista mitul ca sculele cu acumulatori nu sunt atat de puternice ca cele cu cablu, dar ca si in cazul brandurilor, trebuie doar sa fii dispus sa faci o investitie mai mare ca sa obtii aceeasi putere. Daca totusi iei in calcul sa renunti la cablu, un sfat bun de urmat este sa te asiguri ca toate uneltele sunt de la acelasi brand si din aceeasi clasa de tensiune ca sa poti sa folosesti acumulatorii de la polizor si la slefuitor, bormasina, fierastrau, rotopercutor etc. In functie de diametrul discului, polizoarele unghiulare se clasifica in:
  • cele cu disc de 115 mm, respectiv de 125 mm sunt compacte, marele avantaj fiind ca datorita formei si a greutatii reduse pot fi folosite si in spatiile mai inguste. Utilizare: taiere tevi metalice, placi ceramice (gresie, faianta), beton subtire;
  • cele cu disc de 150 mm, respectiv de 180 mm sunt recomandate in special pentru slefuire;
  • cele cu disc de 230 mm sunt cele mai mari tipuri de polizoare unghiulare si sunt destul de greu de manevrat, dar dezvolta o putere foarte mare, ceea ce le face ideale pentru taierea bordurilor, tevilor metalice groase etc. Nu sunt recomandate pentru slefuire;
  1. Sa fie usor de manevrat: in cazul in care dimensiunile si greutatea nu sunt potrivite pentru lucrarea pe care o ai de executat o sa obosesti foarte repede. Un mare plus este ca manerul lateral sa poata fi montat atat in partea stanga, cat si in partea dreapta a flexului, ideal ar fi aiba si un maner antivibratii, pentru ca, pe termen lung prelungirea expusa la vibratii iti poate afecta sanatatea;
  2. Daca are functii suplimentare, printre cele mai importante se numara:
  • turatiea reglabila si/sau turatia constanta: ca sa fii sigur ca nu slefuiesti/polizezi mai mult decat trebuie din material;
  • aparatoarea rapida sau sistemul de prindere X-Lock, sistem disponibil doar la polizoarele de top de la Bosch si Makita: ceea ce inseamna ca accesoriile sunt schimbate cu un singur click, fara sa fie nevoie de cheie.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.