Solutii moderne pentru incalzirea locuintei

Sa fie lumina, dar sa fie si caldura! Insa de care? De la o centrala pe gaz, de la o soba pe lemne, de la un semineu pe curent electric sau de la o pompa geotermica?

Toamna aceasta se dovedeste a fi una mai rece decat cele cu care ne obisnuisem pana acum iar iarna bate deja la usa, semineu-electricasa ca e firesc pentru orice cap de familie responsabil sa se gandeasca la cele mai eficiente si in acelasi timp sigure, metode de incalzire a locuintei.

Raspunsurile la intrebarile de mai sus difera de la caz la caz, in functie de necesitatile fiecarei familii, de configuratia spatiului ce se doreste incalzit si nu in ultimul rand de posibilitatile materiale ale fiecaruia dintre noi.

Iata avantajele si dezavantajele principalelor modalitati de termoficare a caminului.

Incalzirea pe curent electric

Este cea mai confortabila solutie. Nu ai de-a face cu vreun soi de combustibil, nu presupune echipamente voluminoase, este usor de pus in functiune si de oprit.

Problema este insa factura la energie electrica. Aceasta difera destul de mult in functie de spatiul pe care il incalzesti si de metoda de incalzire electrica aleasa (centrala termica, panou cu infrarosu, semineu pe curent electric, radiator, etc.).

De regula echipamentele moderne sunt destul de bine optimizate astfel incat sa dea un randament termic bun, la un consum de curent acceptabil.

Chiar si asa, trebuie sa va asteptati la facturi care pot urca si la 1 000 – 1 500 lei/luna in lunile friguroase, la un spatiu de locuit de dimensiuni medii.

Deci solutiile de incalzire pe curent electric sunt indicate mai degraba pentru birouri, magazine si alte spatii unde nu se desfasoara o activitate umana 24 h/24 h sau pentru familiile cu un venit peste medie.

Totusi, daca beneficiati si de o sursa de energie electrica gratuita (panouri, eoliene, etc.), consturile la factura lunara scad considerabil.

Centrala pe gaz

Incalzirea pe gaz este un upgrade la cea traditionala, pe lemne. Este mai comoda decat cea din urma dar mai scumpa (costurile lunare la factura de gaz sunt aproape la fel de mari ca si in cazul incalzirii electrice).

In plus gazele reprezinta un potential pericol care nu trebuie ignorat. Un moment de neatentie si se poate intampla o tragedie.

Un alt dezavantaj al gazului e acela ca depinde de infrastructura existenta (sunt zone din tara unde nu exista conducte de gaz) dar si de temperaturile externe (o temperatura foarte scazuta duce la scaderea presiunii gazului, ceea ce faulteaza randamentul termic al centralei).

Personal mi se pare o metoda scumpa si plina de vulnerabilitati, insa de multe ori este singura solutie eficienta pentru asigurarea confortului termic.

Preturile pentru centrale variaza in functie de capacitate, producator, distribuitor, etc.

Incalzirea pe lemne

Fie ca vorbim de centrale pe lemne sau de traditionalele sobe, incalzirea pe lemne este cea mai ieftina dintre toate.

Are insa dezavantajele binecunoscute (descarca lemnele, sparge-le, cara-le, etc.), plus de asta nu este deloc prietenoasa cu mediu.

Incalzirea geotermica

Functioneaza pe principiul „pomparii” temperaturii constante din subsol (unde e cald iarna si racoare vara) in casa. Pentru a face asta, pompa foloseste un motor electric al carui consum se va regasi in factura la energie.

Desi teoretic suna bine, are o serie de dezavantaje avand in vedere ca tehnologia este inca la inceput de drum, de aceea este si foarte scumpa si nu neaparat eficienta (costurile cu achizitionare, instalarea centralei si a tubulaturilor aferente, pot urca si la 20 000 de euro).

In concluzie, alegerea metodei de incalzire trebuie facuta cu responsabilitate, pornind atat de la nevoi, cat si de la niste costuri realiste. Nu uitati sa luati in calcul si izolarea termica prealabila a locuintei, care poate reduce simtitor costurile de incalzire, indiferent de solutia termica aleasa.

Insa acest subiect, al izolarii termice, merita un articol aparte.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.