Somnul si personalitatea

Sa fie oare vreo legatura intre felul in care dormim si personalitatea fiecaruia? Specialistii spun ca exista! Asa cum exista o legatura intre fizionomie, limbajul trupului sau chiar muzica pe care o ascultam si personalitate, la fel si modul in care dormim ne tradeaza caracterul si spune cate ceva despre psihicul nostru.
Iata mai jos cele mai evidente trasaturi de personalitate care sunt tradate de modul in care dormim:

Dormitul pe burta: Este asociat cu persoanele incapatanate. Pozitia este una de control personal si totodata de blocare a controlului din partea celorlalti, adica o personalitate care doreste sa impiedice actiunea unei forte externe. Daca ati urmarit luptele greco-romane, atunci cand unul dintre luptatori doreste sa se opuna cat mai eficient unui adversar care are o pozitie superioara, se lasa pe burta ca si cum ar cauta sa se „agate” de sol. Este acelasi mecanism pe care subconstientul il activeaza si in timpul somnului si care transmite incapatanarea si mesajul „vreau sa fiu lasat in pace”, „nu vreau sa ma controleze nimeni”.

Dormitul pe spate: Se potriveste in general celor cu o personalitate puternica si curajoasa sau cuiva care se simte stapan pe propria viata.

Dormitul cu capul in afara patului: este o pozitie mai rar intalnita si genereaza dureri de gat dupa trezire :). Pozitia este asociata cu persoanele care fug de responsabilitati si cauta mereu scuze mai mult sau mai putin intemeiate pentru a se sustrage de la sarcinile mai importante. In mod subconstient isi feresc capul in timpul somnului, de unde si pozitia lui nefireasca in afara patului, ca si cum ar eschiva o ordine naturala a lucrurilor. De multe ori durerea de gat de dimineata devine ea insasi o scuza pentru ziua respectiva.

Un somn agitat: nu sunt deloc putine persoanele care se misca foarte mult in timpul somnului, uneori sunt aceleasi persoane care sufera de insomnii, adorm greu si au un somn agitat. Cauza acestui comportament nocturn este stresul si nemultumirea cu propria situatie. Sunt persoane care sunt nemultumite de viata lor si care incearca sa o schimbe, din aceasta cauza sunt stresate si nu se pot odihni corespunzator.

Dormitul cu capul sub patura si chircit: este stilul de somn al persoanelor fricoase si timorate. In mod subconstient aceste persoane doresc sa se ascunda de probleme in loc sa le infrunte, de aceea isi acopera capul cu totul ca si cum ar dori sa nu fie gasite.

Dormitul pe o parte (de regula dreapta): este asociat cu personalitatile echilibrate, linistite, multumite. De asemeni aceasta pozitie este una dintre cele mai sanatoase stimuland si buna functionare a organelor interne in timpul somnului, toate celelalte pozitii provocand o anumita presiune pe organele interne (de exemplu somnul pe spate pune presiune pe inima de aceea de multe ori aceasta pozitie genereaza cosmaruri).

Acum probabil se va intreba cineva ce inseamna daca obisnuieste sa doarma in moduri diferite. Dincolo de faptul ca personalitatea cuiva se poate modifica de-a lungul vietii, perioadele de stres pot altera cu perioade de incredere si multumire, fapt ce se va reflecta si in modul in care acea persoana obisnuieste sa doarma, modul in care dormim poate fi afectat si de alti factori decat de personalitate. De exemplu daca e frig vom dormi cu capul sub patura si in pozitia chircit, daca e prea cald vom avea un somn agitat si asa mai departe.
Din descierile de mai sus am exclus aceste situatii si ne-am rezumat doar la relatia dintre personalitate si somn.

De ce personalitatea se reflecta in modul in care dormim?

Conform psihologiei individuale, toate actiunile si trasaturile unei persoane sunt influentate de subconstientul care tot timpul incearca atingerea anumitor obiective, conforme cu temerile si trairile intererioare. De exemplu cineva care incearca sa fuga de probleme va cauta in mod subconstient sa se ascunda iar somnul, spre deosebire de starea de veghe, nu mai pune nicio bariera subconstientului, acesta se manifesta liber in timpul somnului, ne mai fiind ingradit de ratiune.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.