Turismul de afaceri, noi tendinte in industria ospitalitatii
Turismul de business este sectorul cel mai nou din bransa si care, in ultimii ani, a inregistrat in Romania cresteri semnificative. Practic, in ceea ce priveste evolutia ascendenta, turismul de afaceri l-a depasit in Romania pe cel de agrement.
Practic exista hoteluri care sunt mentinute pe piata doar gratie turismului de afaceri.
Conferinte, seminarii, sesiuni de training, cursuri, toate au contribuit la cresterea incasarilor proprietarilor de hoteluri si pensiuni care au gazduit astfel de evenimente.
Institutiile si companiile de stat, unitatile de invatamant, multinationalele, partidele politice si beneficiarii unor programe de finantare cu bani europeni sunt principalii organizatori ai unor astfel de evenimente.
Daca vorbim de cifre, turismul corporate a crescut in ultimii 5 ani cu pana la 20% anual, bugetul mediu pentru astfel de evenimente fiind in jurul a 400 de euro de fiecare turist, pe zi (bani platiti de regula de entitatea care organizeaza evenimentul sau de catre un creditor extern). In total, turismul de business, genereaza in Romania o cifra de afaceri de cateva sute de milioane de euro pe an.
O buna parte dintre cei care participa la cursuri si team-building-uri organizate in hoteluri, sunt beneficiarii diverselor fonduri europene.
Cele mai frecvente locatii pentru turismul de business sunt statiunile de pe Valea Prahovei, Bucurestiul, Clujul, litoralul, Timisoara, Brasovul sau Iasiul. Acest lucru este usor de explicat avand in vedere ca cele mai multe evenimente de acest gen au loc in apropierea zonelor celor mai active din punct de vedere economic. Asta nu inseamna insa ca nu exista turism de business si pe clisura Dunarii, in Maramures sau chiar la Focsani!
Teoretic orice hotel poate gazdui astfel de evenimente daca este echipat corespunzator si ofera servicii adecvate.
Mai mult decat atat, nu doar turistii de pe piata interna ci si strainii aleg Romania ca destinatie pentru turismul de business. Anul trecut aproximativ 20% din turistii straini care ne-au vizitat tara au facut-o in interes de serviciu.
Desi suntem inca departe de a ne fi atins intregul potential in materie de oferta turistica, de la an la an, tot mai multi turisti straini sunt dispusi sa isi cheltuie banii in tara noastra si multi dintre ei o fac in interes de serviciu.
Avantajele Romaniei in aceasta noua ramura turistica sunt evindete: un mediu de business dinamic si o economie emergenta (sustinuta puternic de fondurile europene a caror absortie a crescut semnificativ in ultimul timp), combinate cu un peisaj pitoresc variat si o oferta hoteliera tot mai competitiva.
In acest sens si agentiile de turism s-au orientat tot mai mult spre acest sector, diversificandu-si ofertele si sporindu-si prezenta in online.
Dotari necesare
Orice hotel care se respecta este prevazut in ca din faza de proiectare cu dotari si facilitati pentru acesta categorie de turisti.
Vorbim aici de sali de conferinte, recuzita si mobilier de specialitate (scaune, mese de conferinta, pupitre, etc.), proiectoare, si asa mai departe. Pe langa acestea hotelul mai poate pune la dispozitie si un translator sau un tehnician, aceste servicii fiind incluse in pretul negociat cu organizatorii.
Numarul stelelor, calitatea serviciilor, apropierea de principalele rute de acces si bineinteles pretul, sunt de asemeni criterii importante in alegerea unei entitati hoteliere in defavoarea alteia.
Marketingul reprezinta desigur un ingredient important in reteta succesului. Flyere si pliante impartite turistilor la plecare, prezenta pe internet, inclusiv o pagina de Facebook (bogata in poze care sa surprinda dotarile hotelului si imagini de la evenimentele anterioare), sunt doar cateva dintre „trucurile” la care pot recurge hotelierii pentru a-si face reclama.
Bineinteles ca pentru piata interna destinatiile cele mai promovate vor fi tot ofertele din Grecia sau Turcia ale celor de la Europa Travel sau familytravel.ro caci, spre deosebire de turismul de business, in cel de agrement beneficiarul final este de regula si cel care decide asupra locului de destinatie.
In schimb turismul corporate se adreseaza unui grup restrans de organizatori de evenimente de tip team building, abordare care se face dupa niste reguli usor diferite de cele ale turismului de agrement, dar despre aceste aspecte vom vorbi mai pe larg intr-un articol aparte.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.