Brasovul ca destinatie turistica
Brasovul este de departe un model de succes in turismul romanesc, in ultimii 3 ani fiind destinatia numarul unu pentru turistii straini care ne viziteaza tara si printre cele mai populare destinatii turistice pentru turistii autohtoni.
Statisticile vorbesc de la sine, astfel in anul 2010 au fost cu 14% mai multi turisti decat in 2009 iar in 2011 cu 46% mai multi decat in 2010! Astfel in 2011, numarul turistilor sositi in Brasov a trecut de jumatate de milion! Nu doar numarul turistilor a crescut ci si durata perioadei de sedere in oras. In aceste conditii a crescut foarte mult si numarul unitatilor de cazare in Brasov.
Dar care sunt atuurile Brasovului si carui fapt i se datoreaza aceasta crestere a numarului de turisti de la un an la altul?
Istoric vorbind, Brasovul a fost unul dintre cele mai vechi orase din Romania (atestat inca din sec. XIII cu numele latin de „Corona”) si in acelasi timp cele mai favorizate. Mestesugarii si negustorii sasi brasoveni s-au bucurat veacuri de-a randul de protectia si larga autonomie oferita de regalitatea maghiara, fapt ce a facut din Brasov un important centru comercial, economic si de productie al lumii medievale romanesti. De Brasov se leaga si primul document scris in limba romana, Scrisoarea lui Neacsu din Campulung, de la 1521, adresata primarului brasovean de atunci.
Astazi veacurile de istorie s-au transformat in obiective turistice in vechiul Cronstadt (numele german al Brasovului). Arhitectura medievala in care se imbina diverse stiluri (gotic, baroc, roco-co. etc.) fac din Brasov un oras unic in Romania, unul dintre cele mai bine conservate.
Biserica Neagra, cea mai reprezentativa constructie in stil gotic din Transilvania, ridicata in sec. XIV, este un punct turistic de reper, o destinatie aproape obligatorie pentru oricine trece prin Brasov. Numele si l-a capatat insa in urma unui incendiu din sec. XVIII care a innegrit peretii exteriori ai constructiei.
Poarta Ecaterinei, este un alt simbol al Brasovului medieval. Situata intre bastioanele Tesatorilor si Fierarilor, poarta controla traficul intre Brasov si Schei (in evul mediu romanii nu aveau voie sa locuiasca in Brasov sau sa ramana in el pe timpul noptii fiind considerati un element periculos de catre locuitorii sasi ai Brasovului, de aceea romanii locuiau la marginea Brasovului in Schei), a fost ridicata in sec. XVI pe locul unei porti mai vechi distrusa de invazia turceasca.
Piata Sfatului, inconjurata de cladiri foarte vechi, cu o arhitectura specifica, este o alta destinatie predilecta a turistilor care ajung in Brasov, o piata simbol si un loc asociat cu celebrul festival al Cerbului de Aur.
Cetatea Brasovia, amplasata pe dealul Tampei, o cetate medievala foarte veche, datand din vremea Cavalerilor Teutoni, este un obiectiv mai putin cunoscut dar in acelasi timp mai invaluit de mister, o serie de legende fiind legate de aceste misterioase ruine.
Dincolo de istorie si arhitectura, Brasovul mai are de partea sa si natura, clima si relieful fiind asezat intr-un cadru aproape paradisiac, mai ales pentru iubitorii muntelui.
Brasovul ca punct de plecare
Din Brasov se poate ajunge foarte usor la o serie de obiective turistice din judet: castelul Bran, platoul Bucegilor, muntii Fagaras, masivul Piatra Craiului, cetatea Rasnov, etc.
Toata aceasta bogatie de potential turistic a dus la plasarea Brasovului in topul celor mai populare destinatii romanesti, insa dincolo de acest potential a contat si promovarea orasului.
Atat in tara cat si peste hotare, Brasovul a beneficiat in ultimii ani de o reclama puternica, atat din partea Ministerului Turismului cat si de o reclama din om in om, turistii straini fiind impresionati de frumusetea locului, au dus mai departe vorba si adesea au revenit aici alaturi de prieteni sau familii. Discutiile online pe cate un site sau un forum de turism, au ajutat si ele la promovarea acestei destinatii.
Insa Brasovul nu ar fi cunoscut un asemenea aflux de turisti daca dezvoltatorii locali din turism nu ar fi fost pregatiti sa ii primeasca si sa le ofere conditii decente de cazare. In afara de vechile hoteluri si pensiuni (cum este pensiunea Reiner, deschisa din 1929), ofertele de cazare in pensiuni s-au diversificat foarte mult in ultimii ani iar acolo unde exista concurenta, exista si servicii de calitate si preturi accesibile pentru toate buzunarele.
Exemplul fericit al Brasovului da sperante mari turismului romanesc si dovedeste o data in plus potentialul urias pe care il are acest sector in Romania. Alaturi de potentialul agricol, cel turistic ar putea transforma Romania intr-o tara si bogata si frumoasa.
Avem 80% gratis, de la natura sau de la inaintasi: peisaje, mare, munte, ape naturale, paduri, fond cinegetic, obiective istorice si culturale, etc. ne ramane doar sa le promovam, sa le conservam si sa le punem in valoare, asta insa, in mod absolut paradoxal, pare a fi partea cea mai grea…
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.
Brasovul este un oras foarte frumos, dar ar trebui restaurat.