Un nonconformist ce a schimbat lumea

S-a nascut acum mai bine de 500 de ani in orasul italian Genova intr-o familie modesta de mici comercianti. Nimic nu avea sa pevesteasca succesul sau de mai tarziu si impactul pe care il va avea asupra umanitatii.

Tineretea si-a pus-o in slujba comertului maritim lucrand pentru diverse familii bogate si acumuland din mers cunostinte de navigatie, astronomie si teologie, un autodidact prin definitie. Numele lui era Cristofor Columb.

Emigrat la Lisabona din motive profesionale, italianul care nu stralucea prin nimic, a incercat fara succes sa-i convinga pe regii Portugaliei sa-i finanteze expeditia spre India pe o ruta indrazeata, spre vest. Cu mari dificultati reuseste in final sa obtina finantarea regilor statului vecin, Spania.
Cand a plecat la drum putini erau cei care au crezut in el, multi il considerau de-a dreptul nebun insa Columb nu s-a lasat intimidat de parerile celor din jur care ii prevesteau esecul si nici de dificultatile intampinate (o prima expeditie esuata).

Povestea o stim cu totii, Columb a descoperit un continent nou (chiar daca tot restul vietii a fost convins sa a gasit drumul spre Indii), a fost numit guvernator si vicerege al Indiei, s-a imbogatit si a imbogatit la randul sau regatul Spaniei si pe multi altii din anturajul sau.
Ceea ce ar trebui sa invatam din succesul sau sunt urmatoarele:

Ca nu iti trebuie o diploma pentru a reusi

Columb nu a fost un om scolit dar a avut dorinta si capacitatea de a invata de unul singur, din experientele pe care le-a trait. Nu avea cunostinte complete sau complexe dar a avut mereu dorinta de a invata si de a se cultiva, calitate fara de care nu ar fi reusit sa porneasca in expeditii.

Ca uneori trebuie sa mergi impotriva curentului pentru a reusi

Desi toti cei din jurul lui se indoiau de succesul expeditiei, Columb nu le-a ascultat sfaturile si nu s-a lasat coplesit de scepticismul lor. Uneori e mai bine sa te bazezi pe flerul personal decat pe sfaturile celor din jur.

Asumarea riscului

Bineinteles ca ceea ce a facut a fost foarte riscant. Nu stiau cu siguranta cat de lung este drumul spre vest spre „Indii” dar si-a asumat acest risc. Ar fi putut sa moara pe drum, sa li se epuizeze resursele inainte de a ajunge la uscat sau sa fie spulberati de o furtuna, riscul este o parte componenta din reteta succesului.

Perseverenta

Este o alta calitate a navigatorului, desi a fost refuzat de regele Portugaliei si cu greu a reusit sa o convinga pe regina Spaniei, Columb nu s-a lasat pana nu a primit finantarea de care avea nevoie. A perseverat pana a obtinut ceea ce a dorit.

Credinta in Dumnezeu

Intreaga viata Columb a fost un om profund religios (ca majoritatea celor din timpul sau), fara credinta in ajutorul divin nu ar fi avut niciodata curajul sa porneasca in acea periculoasa expeditie ce avea sa schimbe radical cursul istoriei.

Poate nu vei descoperi un nou continent dar cu siguranta povestea adevarata a lui Cristofor Columb si calitatile sale contin multe invataminte pentru oricine are capacitatea de a se inspira si a invata din succesul altora.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.