Zile libere Romania vs Europa

zl-ponturifierbintiIn anul 2019, romanii au, cel putin teoretic, 15 zile libere legale, insa 5 dintre acestea pica in weekend. Chiar daca pot parea multe la o prima vedere, exista tari in Europa cu si mai multe zile libere decat noi, precum Bulgaria si Rusia. Oricum, Romania se afla printre tarile europene cu cele mai multe zile libere oficiale, dar studiile spun ca nu exista o legatura directa intre sarbatorile legale dintr-o tara si productivitatea ei. In orice caz, zilele in care nu se lucreaza sunt un motiv de bucurie pentru angajati, acestia profitand de timpul liber pentru a se relaxa sau pentru a petrece timp cu familia si cu cei apropiati.

Anumite zile sunt declarate libere la nivel european, astfel ca toate tarile europene ofera angajatilor lor liber de la serviciu in acele zile. Este vorba despre prima zi din Anul Nou, si anume 1 ianuarie, de prima zi de Craciun, 25 decembrie, si de Ziua Nationala, sarbatorita la o data diferite in fiecare tara – acestea sunt zile libere in toata Europa. Altele sunt declarate libere oficial in mare parte dintre tarile europene, dar nu in toate: prima si a doua zi de Paste si 1 Mai – Ziua Muncii se numara printre acestea. Zilele libere sunt adesea prilej de mers in vacanta, mai ales cand acestea sunt in timpul verii. Daca planuiti sa plecati in concediu cu trenul sau cu avionul, luati in considerare ora exacta a Romaniei la care este planuita plecarea pentru a nu va rata vacanta.

Romania are multe zile libere comparativ cu Anglia si Belarus, de exemplu, acestea avand cate 8, respectiv 9 zile libere pe an si aflandu-se printre tarile cu cele mai putine astfel de zile. Ca fiecare tara, acestea doua au zile libere specifice. In Anglia, de exemplu, nu se lucreaza pe 26 august, fiind o sarbatoare dedicata bancilor, in timp ce in Belarus cetatenii sunt liberi pe 7 mai, cand sarbatoresc Radonitsa.

Printre tarile cu cele mai multe zile libere se numara Rusia, cu 16 zile libere pe an, Romania si Suedia, cu cate 15, si Austria si Finlanda cu cate 13 zile libere fiecare anual.

Romania este singura tara din Europa in care Ziua Copilului este declarata zi libera. In tara noastra si in tarile care au apartinut de Uniunea Sovietica, aceasta este sarbatorita in fiecare an la 1 iunie. In multe alte state, aceasta este celebrata la 20 noiembrie. De asemenea, ziua de 30 noiembrie, Ziua Sfantului Andrei, este libera doar in tara noastra, acest sfant fiind considerat ocrotitorul Romaniei.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.