Cum investim in titluri de stat

Desi sunt relativ multi români care si-ar dori sa-si plaseze banii si altfel decat in clasicele depozite bancare, riscul de a ramane fara ei ii tine departe de lumea investitiilor.

Bursa, investitiile imobiliare sau afacerile de orice fel, pot fi investitii profitabile intr-un timp relativ scurt, insa riscul de a pierde banii pusi la bataie este foarte mare.

Doar o mica parte dintre cei care incep o afacere sau investesc la bursa, reusesc sa si scoata un profit, majoritatea pierd mai multi bani decat castiga (si in final renunta sau continua sa spere ca vor intra pe profit la un momentdat, daca sumele pierdute nu sunt unele foarte mari).

Insa pentru cei care urasc riscul dar vor totusi sa-si puna banii sa produca alti bani, mai exista si altfel de investitii: titlurile de stat.

Ce sunt titlurile de stat si cum poate un român obisnuit sa investeasca in ele, vom discuta in randurile de mai jos.

Titlurile de stat sunt instrumente financiare, obligatiuni cu risc scazut, bonuri, certificate de trezorerie, emise de stat pentru a se imprumuta de la investitori cu o dobanda scazuta.

Ele sunt un indicator al datoriei publice.

Cine poate investi in titluri de stat?

Pe scurt, aproape oricine: fonduri de pensii, fonduri de investitii, banci, companii de asigurari, persoane fizice, etc.

Certificatele de trezorerie pentru populatie au fost suspendate din 2005.

De regula titlurile de stat sunt de doua feluri: – pe termen scurt, cu scadenta la un an si – de tip benchmarck, pe termen mediu si lung, pe mai multi ani, cu o dobanda anuala prestabilita.

Profitul

Profitul investitiilor in titluri de stat este putin mai mare decat rata inflatiei, deci e o plasare ceva mai bun a decat intr-un cont de depunere.

Insa profitabilitatea relativ scazuta este compensata de gradul mare de siguranta al investitiei (totusi un stat nu da faliment cu una cu doua).

Adica e putin dar e sigur…

Cum poate o persoana fizica sa investeasca in titluri de stat

Titlurile se vand prin licitatie.

Suma minima, echivalenta cu valoarea nominala a unui titlu, este de 10 000 lei.

Daca aveti cel putin aceasta suma si vreti sa o investiti intr-un titlu de stat, mergeti cu ea la una din bancile acreditate de Ministerul de Finante (BCR, Alpha, BRD, CEC, Raiffeisen, etc. sunt vreo 12 in total) si deschideti doua conturi: unul pentru titluri si unul in care virati suma de minim 10 000 lei.

Inainte de a face acest pas insa, interesati-va temeinic despre dobanda pe care urmeaza sa o incasati, natura titlului (pe termen scurt sau benchmark), tipurile de titluri disponibile,  cand puteti incasa efectiv banii si toate celelalte detalii. Inainte de toate intrebati daca banca respectiva este acreditata pentru astfel de investitii.

Luati aceste informatii direct la fata locului, de la banca si nu de pe internet, pentru ca legislatia se mai schimba si fiecare emisie de titluri are specificul sau.

In fine, dupa ce ati deschis conturile si ati virat bani, declarand astfel intentia de a participa la cumpararea de titluri de stat, urmeaza licitatia si aflarea rezultatelor la date prestabilite.

Abia la final, daca oferta dvstra. a fost admisa deveniti un investitor in titluri de stat.

In concluzie, titlurile de stat, sunt investitii adresate celor care isi doresc sa investeasca prudent mergand pe principiul putin dar sigur, precum si celor care isi doresc sa economiseasca la o dobanda mai mare decat rata inflatiei.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. anna Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.