Strategii de afaceri
Cum stii ce strategie de afaceri va afecta benefic afacerea ta in cel mai scurt interval de timp?
Principalele tipuri de strategii de afaceri sunt: penetrarea pietei, extinderea pietei si dezvoltarea sau diversificarea produselor.
Pentru a afla care dintre aceste strategii de afaceri se potriveste cel mai bine afacerii tale si mai ales in ce constau aceste strategii, citeste cu atentie randurile de mai jos.
Penetrarea pietei, este atunci cand profiti de oportunitatea de a vinde mai mult catre aceeasi piata catre care vinzi acum. Consta in marirea volumului de vanzari sau patrunderea mai adanc in acelsi segment de piata (de unde si numele).
Este strategia pe care o folosesc in general afacerile aflate la inceput de drum dar care au inceput deja sa aiba primele vanzari. Aceasta strategie de afaceri presupune existenta unui grup mare de potentiali clienti pe aceeasi piata pe care vinzi acum si produse competitive.
Pentru atingerea obiectivelor de afaceri cu aceasta strategie veti avea nevoie de o campanie de marketing agresiva si crearea mai multor canale de distributie.
Extinderea pietei, presupune identificarea de noi piete unde sa-ti vinzi produsele. De exemplu extinderea afacerii intr-un alt oras este un exemplu de extindere a pietei, dar noile piete pot fi si noile segmente ale unei piete pe care sunteti deja prezent.
De exemplu vindeti blugi pentru copii, un exemplu de extindere a pietei pentru alte segmente ar fi sa vindeti si blugi pentru adulti.
Aceasta strategie de afaceri este aplicabila daca aveti deja o piata asigurata, ati atins saturarea pe o anumita piata, aveti un flux de numerar care sa sutina extinderea afacerii si ati facut studii de piata astfel incat sunteti constient de riscurile si oportunitatile pe care le presupune aceasta strategie de afaceri.
Dezvoltarea sau diversificarea de produse, consta in aduceti noi produse sau imbunatatiti produsele deja existente, pentru acelasi segment de piata careia va adresati in prezent. De exemplu vindeti biciclete dar vindeti si accesorii pentru biciclete.
O asemenea strategie de afaceri se poate aplica atunci cand exista o cerere, din partea clientilor existenti, pentru noi produse din aceeasi categorie.
Dezvoltarea sau aducerea pe piata a unor noi produse presupune o munca de sondare a pietei, testare si evaluare a riscurilor.
In functie de conditiile specifice afacerii dumneavoastra puteti alege strategia de afaceri care vi se potriveste cel mai bine.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.