Mobila romaneasca, o afacere de sute de milioane de euro
Unul din putinele produse finite care mergeu bine la export inca de pe vremea lui Ceausescu, mobila produsa in Romania continua sa fie o marfa ceruta pe piata externa.
Anual, cifra de afaceri a industriei interne de mobila se ridica la cateva sute de milioane de euro (cifra se apropia de 1 miliard in 2013) si asta gratie, in cea mai mare parte, exporturilor.
Exporturile au reprezentat un balon de oxigen pentru producatorii romani, mai ales atunci cand cererea de pe piata interna s-a prabusit intre anii 2010-2013.
Ce se produce si cine incaseaza banii?
Suprafata impadurita insemnata (un sfert din suprafata teritoriului national), mana de lucru ieftina si calificata (Romania are o traditie consolidata in ceea ce priveste productia de mobilier), sunt factorii principali care contribuie la situatia fericita a acestei ramuri economice si fac mobila produsa aici unul dintre cele mai bune produse romanesti.
Transilvania, Maramuresul si Nordul Moldovei sunt cele mai impadurite regiuni ale Romaniei si zonele cu cea mai densa concentratie de fabrici de prelucrare a lemnului.
In prezent exista in Romania in jur de 60 de fabrici de mobila, companii autohtone si straine deopotriva, care mentin mii de locuri de munca in mod direct, si alte cateva mii in mod indirect.
Dupa 2008 exportul de mobilier romanesc a inceput sa creasca simtitor, de la 50% din totalul productiei, la 80% in 2013, insa cifrele pot fi inselatoare, cresterea se datoreaza in principal scaderii cererii interne, insa chiar si asa, producatorii de mobila au reusit sa aduca bani in tara, fiind printre putinii agenti economici care contribuie in mod pozitiv la balanta comerciala a Romaniei.
Se produce si se exporta cam orice: coltare, biblioteci, dormitoare, mobila de bucatarie, mobila de birou insa un loc aparte il ocupa mobila de lux.
Mobila din lemn masiv, de nuc sau de cires, are inca mare cautare pe piata din Rusia, unde este ceruta de asa-zisii rusi noi, o clasa sociala in plina ascensiune, cu bani, care isi permite si doreste sa epateze.
La randul ei, piata occidentala incheie contracte de exclusivitate cu fabrici din Romania. Produsele cerute vor fi unicat, adica nu vor mai fi vandute catre un alt client, in caz contrar producatorul va plati despaguburi, conform clauzei din contract.
Un astfel de client este si cunoscutul brand IKEA care cumpara mobila de la un producator din Baia Mare.
In special Austria este unul din principalii clienti ai producatorilor romani de mobila (desi in mod paradoxal, Austria are mai multe paduri decat Romania daca ne referim strict la raportul dintre suprafata impadurita si suprafata totala a tarii).
Acest lucru se datoreaza in primul rand investitorilor austrieci care opereaza pe piata lemnului din Romania.
Acestia obtin profituri uriase de pe urma exploatarilor forestiere din Romania, cuprinzand intregul lant de productie, de la taierea efectiva a copacilor, producerea cherestelei, transformarea ei in mobila, si exportul ei pe piata europeana.
Egger, Kronospan si Schweighofer, companii austriece, sunt printre principalii actori pe piata lemnului romanesc. Acestia lucreaza atat cu Romsilva cat si cu proprietari privati de paduri.
Si nu sunt singurii, la fel procedeaza si italienii de la Italsofa, care opereaza in zona Maramuresului si exporta in jur de 90% pe piata externa, prin intermediul grupului Natuzzi, cu care sunt afiliati.
Insa nici companiile autohtone nu se lasa mai prejos (conform registrelor contabile majoritate producatorilor sunt pe profit), unul dintre cei mai importanti jucatori este Aramis Invest din Baia Mare (cei care au contractele cu IKEA despre care am povestit mai sus), detinuta de oamenii de afaceri Vladimir Iacob (60%) si Marius Selescu (40%).
Aramis Invest a avut singura o cifra de afaceri de 100 milioane de euro, adica aproximativ jumatate din intreaga cifra de afaceri a industriei romanesti de mobila.
Anul trecut Romania a urcat pe locul 13 in lume in topul exportatorilor de mobila, si trendul este unul ascendent.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.