Cum sa te vinzi mai bine

Cu totii traim din vanzari, intr-o lume bazata pe vanzari. Fie ca ne place sa nu, asta e realitatea! Sa ne gandim putin: fie ca esti medic, avocat, politician, muncitor, si asa mai departe, incerci sa ii convingi pe altii sa iti cumpere serviciile, sa apeleze la tine, sa ii accepte propunerile, sa se lase convinsi de oferta ta. Pe scurt, incerci sa te vinzi cat mai bine.

De cele mai multe ori aceasta incercare de a te vinde se loveste de obiectiile celor carora te oferi: „esti prea scump”, „deja lucram cu altcineva”, „propunerea ta nu este suficient de buna”, „nu sunt de acord cu tine” etc.

De multe ori aceste raspunsuri de refuz pot fi datorate faptului ca pur si simplu acei indivizi nu te plac. Asta nu inseamna neaparat ca te urasc dar nu le inspiri incredere, nu le faci o impresie buna.

Oamenii gandesc adesea emotional si nu rational. Se lasa dominati de prima impresie si oricat de logice ar fi argumentele tale iti va fi foarte greu sa le schimbi acea prima impresie.

Indiferent ca lucram in comert sau dorim sa facem cuiva o propunere sau sa stabilim o relatie, mai inainte de a ne accepta oferta trebuie sa ne accepte pe noi. Simplificand, noi suntem produsul principal!

Reflectati putin la aceasta idee pentru ca ea este cheia relatiilor interumane si de ea depinde succesul profesional dar si cel social, personal.

Iata mai jos cateva principii de care ar trebui sa uzam atunci cand incercam sa ne vindem cat mai bine:

Trebuie sa fii primul care crede in produsul pe care il promovezi

Se intelege ca „produsul” are aici un sens figurat, poate fi vorba de orice propunere/oferta pe care o facem. In primul rand trebuie fi tu insuti convins de valoarea ofertei tale caci aceasta incredere se va observa in atitudine, care atitudine, la randul ei, transmite mesaje subliminale si un limbaj al trupului care ii da indicii importante interlocutorului nostru (in mod subconstient, nevazut).

Cum produsul principal esti chiar tu, se intelege de la sine ca increderea in propria persoana este acest element esential care face lucrurile sa se intample. Este motorul nevazut al actiunilor tale.

Ambalajul

Cum spuneam la inceputul articolului, oamenii actioneaza mai mult emotional decat rational, prin urmare prima impresie sau ambalajul, conteaza foarte mult. Felul in care „ne vindem”, mai exact felul in care ne ambalam „produsul” este si el un element decisiv pentru succesul actiunii noastre.

O tinuta adecvata ocaziei si contextului, un anume fel de a ne purta, o anumita prestanta, spun mai mult decat 1000 de cuvinte. Aveti grija sa fie numai cuvinte de bine 🙂 .

Zambetul

Orice curs pentru vanzatorii ambulanti, le recomanda agentilor de vanzari sa zambeasca atunci cand incearca sa prezinte produsele. Aceste secret este la fel de valabil pentru orice fel de vanzare care presupune interactiunea umana, inclusiv atunci cand incercam sa ne vindem pe noi insine. Importanta zambetului este legata tot de latura emotionala de care oamenii se lasa adesea condusi.

Deci zambiti si emanati o atmosfera destinsa.

Folositi numele

Atat al vostru cat si al interlocutorului. Apelarea pe nume intareste sentimentul de apropiere si amicitie, va ajuta sa deveniti mai simpatic si va creste astfel credibilitatea.

Priveste-ti interlocutorul in ochi

Ce ne invata limbajul trupului? Privirea in ochi este un indiciu de sinceritate pe cand evitarea privirii este un indiciu de nesiguranta. Aceste lucruri sunt inscrise in codul nostru genetic, toti ne folosim de ele in mod involuntar, fara sa constientizam dar mesajele pe care le primeste subconstinetul nostru ne determina in mod decisiv deciziile.

Adaptarea la nivelul interlocutorului

Asta nu inseamna sa il imiti sau sa il maimutaresti ci sa te arati interesat de ceea ce spune, sa il asculti, sa interactionezi cu el si mai ales sa te adaptezi felului lui de a fi. De exemplu daca interlocutorul vorbeste rar si incet, preia si tu acelasi stil. Oamenii au tendinta sa aiba incredere si sa ii simpatizeze pe cei care le seamana.

In concluzie, traim intr-o lume care se invarte in jurul procesului de vanzare. Cu totii suntem ofertanti si clienti, in fiecare zi, fie ca suntem sau nu constienti de asta. Cu cat intelegem mai bine acest proces, cu atat avem sanse mai mari ca incheiem cele mai bune tranzactii.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. morar gheorghe Răspunde
    • alex Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.