9 remedii naturiste ce pot ameliora tulburările digestive

Sick woman lying on grey sofa at home, having legs bentTulburările digestive sunt probleme cu care fiecare dintre noi s-a confruntat la un moment dat. Diaree, balonare, flatulență, indigestie sau arsuri gastrice sunt doar câteva exemple de astfel de tulburări ce, în cel mai bun, ne pot strica ziua. În cel mai rău caz, poate fi nevoie chiar și de o vizită la medic.

Ți-am pregătit o listă cu câteva remedii naturiste ce pot ameliora tulburările digestive.

1.   Ceaiul de menta

Ceaiul de mentă este unul dintre remediile populare în cazul tulburărilor digestive. Acesta poate ameliora simptomele flatulenței, balonării sau indigestiei.[3] O ceașcă de ceai după masă poate contribui la liniștirea unui stomac agitat și la reducerea balonării sau a flatulenței. Mai poate fi folosit ca remediu și în caz de vomă sau diaree.[6]

2.   Ghimbir

Un alt remediu popular pentru indigestie și greață este ghimbirul.[7] Cea mai simplă metodă de a-l consuma este sub formă de ceai. Atenție însă, consumul a mai mult de 3 sau 4 grame pe zi de ghimbir poate avea un efect contrar celui dorit, putând apărea simptome precum gaze intestinale sau arsuri gastrice.[5]

3.   Semințe de fenicul

Feniculul este un alt remediu la care poți apela în caz de balonare ori alte probleme digestive. Fierbe o jumătate de linguriță de semințe de fenicul timp de 10 minute și vei obține un ceai ce s-ar putea dovedi util în ameliorarea unor probleme precum indigestia, balonarea sau crampele stomacale. O altă metodă de a le consuma este de a le mesteca, pur și simplu, după masă.[5]

4.   Bicarbonat de sodiu

Mai mult ca sigur ai în bucătărie bicarbonat de sodiu. Data viitoare când te confrunți cu o tulburare digestivă, ai putea încerca să verifici dacă este sau nu un remediu eficient. Unele studii[2] sugerează că acesta, combinat cu suc de lămâie sau lime și apă, poate reduce gazele intestinale, indigestia și aciditatea din stomac și îmbunătăți tranzitul intestinal. Ai nevoie de o linguriță de bicarbonat de sodiu, o lingură de suc proaspăt de lămâie și 250 ml de apă.[6]

5.   Scorțișoara

Acest condiment atât de apreciat pentru aroma sa te poate ajuta și atunci când te  confrunți cu tulburări digestive. Unele persoane folosesc scorțișoara pentru a ușura digestia și reduce gazele, balonarea, crampele și eructațiile. De asemenea, poate ajuta la reducerea arsurilor gastrice și a indigestiei.[6]

6.   Chimen

Semințele de chimen sunt un alt remediu naturist la care poți apela în caz de tulburări digestive. Se pare că ingredientele active din acestea pot ajuta la reducerea indigestiei și a gazelor. Poți încerca să amesteci 1 sau 2 lingurițe de pudră ori semințe de chimen în apă clocotită pentru a face un ceai sau poți mesteca semințele.[6]

7.   Prune

Prunele sunt un remediu natural care se recomandă adesea în caz de constipație. Motivul ar fi acela că, pe lângă fibre, ele conțin și sorbitol, un alcool de zahăr cu efect laxativ.[1]

8.   Bananele

Bananele sunt fructe recomandate deseori persoanelor care suferă de diaree. Bananele necoapte conțin între 100 și 250 mg de tanini (la 100 g). De asemenea, au un conținut ridicat de amidon rezistent la digestie. Aceste proprietăți le fac unul dintre alimentele ce pot ajuta în caz de diaree.

Atenție, pot provoca sau agrava constipația deja existentă.[1]

9.   Salvia

Salvia este folosită de persoanele care suferă de dureri de stomac, flatulență, balonare, diaree sau arsuri gastrice.[4][8] Efectele sale nu au fost confirmate deocamdată de cercetări, dar poți încerca acest remediu data viitoare când te confrunți cu probleme precum cele descrise mai sus.

Indigestia, arsurile gastrice, balonarea, gazele, diareea sau constipația sunt doar câteva dintre problemele digestive ce pot apărea pe fondul unei alimentații incorecte și a unui stil de viață nesănătos.

De regulă, astfel de tulburări dispar după câteva ore și nu reprezintă neapărat un motiv de îngrijorare. Dacă acestea persistă sau apar frecvent, ar fi indicat să consulți un medic cât mai repede.

Poți încerca oricare dintre remediile de mai sus oricând te confrunți cu probleme digestive, dar nu uita că acestea nu pot înlocui tratamentul medicamentos.

Bibliografie:

  1. Bae, Sun Hwan. “Diets for Constipation.” Pediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition, vol. 17, no. 4, 2014, p. 203, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4291444/, 10.5223/pghn.2014.17.4.203. Accessed 16 Mar. 2022.
  2. Ganguly, Subha, and Satarupa Roy. Medicinal Plants and Herbs: A Review. J. Pharm. Life Sci. 6(3):4288-4290. 2015, http://www.ijplsjournal.com/issues%20PDF%20files/2015/March-2015/1.pdf. Accessed 16 Mar. 2022.
  3. Groves, Melissa. “12 Science-Backed Benefits of Peppermint Tea and Extracts.” Healthline, Healthline Media, 12 Oct. 2018, www.healthline.com/nutrition/peppermint-tea. Accessed 16 Mar. 2022.
  4. Hamidpour, Mohsen, et al. “Chemistry, Pharmacology, and Medicinal Property of Sage (Salvia) to Prevent and Cure Illnesses such as Obesity, Diabetes, Depression, Dementia, Lupus, Autism, Heart Disease, and Cancer.” Journal of Traditional and Complementary Medicine, vol. 4, no. 2, Apr. 2014, pp. 82–88, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003706/, 10.4103/2225-4110.130373. Accessed 16 Mar. 2022.
  5. Higuera, Valencia. “How to Treat Indigestion at Home.” Healthline, Healthline Media, 26 July 2018, www.healthline.com/health/home-remedies-for-indigestion#ginger. Accessed 16 Mar. 2022.
  6. Huizen, Jennifer. “Home and Natural Remedies for Upset Stomach.” com, Medical News Today, 11 Jan. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/322047#Twenty-one-home-remedies. Accessed 16 Mar. 2022.
  7. Nikkhah Bodagh, Mehrnaz, et al. “Ginger in Gastrointestinal Disorders: A Systematic Review of Clinical Trials.” Food Science & Nutrition, vol. 7, no. 1, 5 Nov. 2018, pp. 96–108, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341159/, 10.1002/fsn3.807. Accessed 16 Mar. 2022.
  8. “Sage.” RxList, RxList, 11 June 2021, www.rxlist.com/sage/supplements.htm. Accessed 16 Mar. 2022.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.